Mjesečno izvješće Agrokora

Radi se na konačnom tekstu nagodbe, dobit Agrokora i Konzuma veća od planirane

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.6.2018. u 16:27

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.6.2018. u 16:27

Darko Tomaš / Boris Kovačev / Davor Pongračić / Hanza Media

Fabris Peruško, logo Agrokora i Marica Vidaković

Agrokor je objavio 14. mjesečno izvješće izvanredne uprave koje se odnosi na razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja 2018., a u njemu se još jednom navodi kako su "članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici međusobno razgovarali o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, te su u četvrtak, 31. svibnja 2018. godine konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi".

- Dogovor o nagodbi su podržali i svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća pa stoga dogovor ima podršku koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe. Nakon tog dogovora, slijedi pretvaranje postignutih dogovora u pravno obvezujuća i provediva rješenja. Izvanredna uprava i savjetnici intenzivno rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe koji će se dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću. Istodobno, vjerovnici Agrokora te izvanredna uprava u izravnim međusobnim razgovorima i dalje aktivno traže prostor za dogovore koji će biti ugrađeni u nagodbu, a kojima se želi osigurati postizanje nagodbe uz najširu moguću podršku. Kod svih novih dogovora koje će biti potrebno postići kako bi nagodbu podržalo što više vjerovnika, izvanredna uprava se obvezala poštivati načelo prema kojem ni jedan novi dogovor nema utjecaj na prethodno postignute dogovore i ni na koji način ih ne dovodi u pitanje - navodi se u priopćenju iz Agrokora tim povodom.

Dogovor u petak?

No, treba kazati kako još uvijek traju pregovori financijskih vjerovnika o uvjetima produženja roll-up kredita nakon 10. travnja, jer američki fondovi traže da kamata sa svim naknadama iznosi  minimalno od 10 do 13 posto, što je ostalim financijskim vjerovnicima, kao i dobavljačima, neprihvatljivo. Prema informacijama iz Agrokora, plan je da se do ovog petka postigne dogovor i da privremeno Vijeće vjerovnika izglasa nagodbu vjerovnika koju bi izvanredni povjerenik potom uputio na Trgovački sud.

Zanimljivo je da se u izvješću za svibanj navodi i to da ažurirano stanje priznatih tražbina na dan 25. svibnja 2018. godine (vjerovnici kontinuirano obavještavaju povjerenika o promjenama vjerovnika, kao i o povlačenju prijavljenih tražbina te o otklanjanju osporavanja) iznosi 46.222.889.668 kuna. Od toga osporene tražbine od strane povjerenika iznose 10.318.723.108 kuna, osporene tražbine od drugih vjerovnika iznose 8.206.795.986,02 kuna, dok ukupan iznos utvrđenih tražbina iznosi 38.016.093.682 kuna.

Podsjetimo, od ukupno oko 57 milijardi kuna duga, izvanredni povjerenik je bio osporio 16 milijardi, a sad je ostalo osporeno samo 10 milijardi kuna, pa su priznate tražbine došle s 41 na 46 milijardi kuna. Kada se od te brojke odbije osam milijardi kuna osporenih potraživanja između vjerovnika, dođe se do brojke od 38 milijardi kuna utvrđenih tražbina. U tih 38 milijardi se nalazi i oko 11 milijardi kuna međusobnih potraživanja između poduzeća unutar Agrokora. 

Dobit veća od planirane

Kada je riječ o poslovanju sustava Agrokor u prvih četiri mjeseca 2018., najznačajniji pokazatelj razdoblja je, ističe se u priopćenju, rast operativne dobiti Grupe Agrokor u odnosu na plan za 24,1 milijun kuna. Tako je EBITDA Grupe Agrokor u prva četiri mjeseca iznosila 274,6 milijuna kuna, što je 9,6 posto više od plana. U okviru tih rezultata najbolje pokazatelje imaju poslovna grupa Maloprodaja i poslovna grupa Prehrana, s tim da Konzum u četiri mjeseca bilježi i rast prometa i rast EBITDA marže u odnosu na plan, a prema preliminarnim pokazateljima, osobito dobre pokazatelje poslovanja, tvrde u Agrokoru, Konzum je imao u svibnju.

- U odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017., u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u svibnju 2017. Istodobno, to je gotovo osam posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo sedam posto veća od plana - stoji u priopćenju.

Poslovna grupa Prehrana, pak, u prva je četiri mjeseca imala 2,1 milijardu kuna prihoda, te 234,1 milijun kuna operativne dobiti, a značajno veće prihode od prodaje i operativnu dobit ima segment Smrznute hrane i sladoleda i to uslijed povećanja operativne efikasnosti i rasta prodaje svih kategorija sladoleda.

Poslovanje poslovne grupe Poljoprivreda i dalje je, naglašava se u priopćenju, pod jakim utjecajem rekordno niskih razina cijena svinjskog mesa, koje se kompenzira drugim aktivnostima prodaje ostalih roba. Prihod grupe Poljoprivreda je u prva četiri mjeseca bio 642 milijuna kuna u odnosu na planiranih 667, dok je dobit razdoblja iznosila 53,8 milijuna kuna.