Glavni izvoznik

Putin: 'Rusija će ove godine Europi isporučiti 200 milijardi prostornih metara plina'

Europske zemlje nužno će koristiti ruski plin jer su druge opcije skuplje
Gradnja plinovoda Sjeverni tok
 Profimedia, Alamy

Ruski predsjednik Vladimir Putin procjenjuje da će ove godine iz Rusije u Europu biti isporučeno 200 milijardi prostornih metara plina, naglasivši važnost projekta Sjeverni tok 2 za europsko gospodarstvo, dok je austrijski kancelar Sebastian Kurz u ime europskih partnera iskazao podršku gradnji tog cjevovoda.

"Ove će godine Europi prodati 200 milijardi (prostornih metara plina)", prenosi ruska novinska agencija TASS u srijedu Putinove riječi na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

Europske zemlje nužno će koristiti ruski plin jer su "druge opcije skuplje i smanjile bi ukupnu konkurentnost europskog gospodarstva", naglasio je ruski predsjednik.

Dodao je također da su i Rusija i Europa zainteresirane za realizaciju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, posebice u kontekstu aktualnog rasta potražnja europskih potrošača.

"Što će se dogoditi? Hoće li Europa kupovati 30 posto skuplji plin, uključujući onaj iz SAD-a? Može to napraviti, naravno, ali to ne bi bilo pametno, zar ne? Bilo bi to rasipanje novca i smanjilo bi njezinu konkurentnost u svijetu", poručio je Putin.

Projekti poput plinovoda Sjeverni tok 2 trebali bi biti realizirati u interesu globalne ekonomije, tvrdi Putin.

"(Austrijski) OMV također sudjeluje u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2. Ruska je strana zadovoljna potporom Austrije tom projektu koji je od velike važnosti za cijeli europski kontinent", kazao je ruski predsjednik.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz naglasio je pak na konferenciji za novinstvo da su europske zemlje koje sudjeluju u projektu plinovoda Sjeverni tok 2 zainteresirane za njegovu realizaciju i da daju punu potporu izgradnji plinovoda.

"Uvjeravam vas da europske zemlje sudionice u potpunosti podupiru ovaj projekt, da imaju pozitivno stajalište o njemu i da ga žele zajedno provesti. Istodobno moramo razjasniti i neke pravne probleme, važno nam je da se u obzir uzmu i interesi Ukrajine kao zemlje tranzita", istaknuo je Kurz.

"Slažemo se da je Europa posebno zainteresirana za jeftinu i stabilnu opskrbu plinom, a takva potreba postoji ako se želimo pobrinuti za energetsku sigurnost. Smatramo da nam je za energetsku sigurnost potrebno više izvora za nabavu energenata", kazao je austrijski kancelar.

"Također je racionalno odrediti više ruta za nabavu energenata. Zato mi u Austriji podupiremo projekt Sjeverni tok 2, a podupiru ga i naši europski partneri koji u njemu sudjeluju", naglasio je Kurz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:03