Zajednica neovisnih država

Putin oživljava ideju koja mnogima neće biti po volji: 'Moramo se osigurati od rizika'

"Moramo razvijati suradnju u valutnoj sferi, koordinirati valutu politiku ", rekao je Putin
Vladimir Putin
 Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak kako se zemlje članice Zajednice neovisnih država (ZND) moraju zaštititi od valutnih rizika u kontekstu trgovinskih ratova, te da stoga ubuduće vrijedi razmisliti o formiranju jedinstvenog financijskog tržišta.

Putin je na sastanku Vijeća šefova država ZND-a rekao kako obračun u nacionalnim valutama ne pridonosi zaštiti od valutnih rizika u kontekstu globalnih trgovinskih previranja.

"To su problemi s kojima se danas suočava cijeli svijet. Mi to vidimo. Rezultat su trgovinski ratovi i razna ograničenja, pa se moramo osigurati od valutnih rizika. Moramo razvijati suradnju u valutnoj sferi, koordinirati valutu politiku ", rekao je Putin.

"Pa, ako jednom do toga dođemo", dodao je, "onda možemo razgovarati o formiranju zajedničkog financijskog tržišta".

"Siguran sam da bi to definitivno povećalo našu ukupnu konkurentnost", istaknuo je ruski predsjednik.

ZND je organizacija koja okuplja većinu država nastalih raspadom SSSR-a, a usmjerena je na ostvarivanje zajedničke sigurnosti i međudržavnu suradnju na više područja (vojno–političkom, gospodarskom, socijalnom i dr.). Nastala je 1991. godine sporazumom Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, kojima su se pridružili Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Gruzija se pridružila u prosincu 1993., čime je ZND obuhvatio 12 od ukupno 15 bivših sovjetskih republika (Litva, Letonija i Estonija nisu pristupile). Problemi oko ratifikacije sporazuma ZND-a u pojedinim državama te pojedini međudržavni sporovi i sukobi (posebno između Armenije i Azerbajdžana, Rusije i Gruzije, Ukrajine i Rusije i dr.) otežali su djelotvornost ZND-a. U kolovozu 2008. Gruzija je odlučila istupiti, nakon ruske vojne intervencije u Južnoj Osetiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:12