Uljanik

Pulski škver ne ide u likvidaciju. Vjerovnici usvojili nastavak poslovanja

Danas je Fina objavila da su oni predali na javnoj dražbi jedinu ponudu
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Vjerovnici Uljanika, od kojih je najveća država, danas su na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučili da će pulski škver nastaviti poslovati. Prijedlog je to stečajne upraviteljice Marije Ružić koja je iznijela taj prijedlog danas u Pazinu izlažući svoj izvještaj. Ona je predložila da u roku od mjesec dana napravi stečajni plan. Smatra da tvrtka Uljanik d. d. Ima dovoljno imovine za nastavak rada te da je u čitavoj priči najvrjednija koncesija nad 667 tisuća kvadrata zemljišta u Puli. Isto tako u imovinu je pridodala i 4 nedovršena broda za koje je u brodogradilištu već kupljen dio materijala.

- Mislim da Uljanik ima mogućnost nastavka djelatnosti jer još uvijek ima na okupu vrsne radnike i još uvijek četiri broda koja su u gradnji, nisu predmet prodaje. Eventualno u sinergiji s drugim stečajnim dužnikom, a to je Uljanik brodogradilište, ima uvjeta za nastavak djelatnosti. Jedan od bitnih uvjeta za to je naći financijske izvore sredstava i mislim da se taj dio priče može nastaviti. Svi drugi elementi postoje, osim financijskog. A za njega je potrebno duže vrijeme da se utvrdi izvori financiranja i garancije koje se u ovakvoj vrsti djelatnosti moraju osigurati, rekla je Ružić nakon izlaska sa suda. Dodala je da bi se u to trebale osigurati državne institucije, iako nije rekla o kojem se iznosu radi.

Inače, ukupni dug tvrtke Uljanik d. d. Kreće se oko 4 milijarde kuna nakon prodaje jaružala tvrtki Jan de Nul koja je brod i naručila. Danas je Fina objavila da su oni predali na javnoj dražbi jedinu ponudu. Ukupna vrijednost imovine Uljanik d. d. je 1,62 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20