STEM revolucija

Pula dobila studij računarstva, studenti će stjecati i praktična znanja

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.5.2019. u 15:54

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.5.2019. u 15:54

startup business, young woman as software developer working on computer at modern office., Image: 314729423, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli od ovog tjedna u svojem sastavu ima i Tehnički fakultet. Sveučilište je od nadležnih državnih tijela prethodno dobilo akreditaciju za izvođenje nastave i znanstveno-istraživački rad u području tehničkih znanosti, a potom i dopusnicu za izvođenje studija računarstva, koje će se, uz strojarstvo, moći studirati na fakultetu, piše Glas Istre.

Radi se o organizacijskom preustroju i razvoju dosadašnjeg odjela na kojem se izvodi nastava na preddiplomskom stručnom studiju proizvodnog strojarstva. Od iduće akademske godine na novom fakultetu će 80 studenata (45 redovitih, 30 izvanrednih i pet stranaca) moći upisati i preddiplomski sveučilišni studij računarstva, najavljuje prof. dr. sc. Nevenka Tatković, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju.

- Bit će to još jedan u nizu studijskih programa koje studenti mogu izabrati na pulskom sveučilištu. Dakle, osim studija u području dosadašnjih društvenih i humanističkih znanosti i umjetnosti, studenti mogu birati i studije u STEM području. Studij računarstva je suvremeno koncipiran i po kvaliteti usporediv sa srodnim studijima u Hrvatskoj. Nastavni predmeti su sadržajno usuglašeni s najnovijom znanstvenim i stručnim spoznajama tehničkih znanosti, odnosno računarstava, a izvodit će ih tim ambicioznih i kompetentnih nastavnika s nastavnim i znanstvenim iskustvom, koji znaju prepoznati kreativne sposobnosti i interese svojih studenata te ih usmjeriti budućem pozivu, sukladno njihovim profesionalnim željama i ambicijama, napominje Tatković, koja najavljuje da će kvalitetu studija računarstva unapređivati dobra suradnja s gospodarstvom, pa će studenti, uz teorijska, stjecati i praktična znanja i vještine potrebne za buduća zanimanja.