Širenje

Prvi puta da je kineski div preuzeo jedan njemački startup, akvizicija od 90 milijuna eura

Tu njemačku platformu velike tvrtke koriste uglavnom za otkrivanje internetskih prevara
Čelnik Alibabe Jack Ma
 REUTERS

Kineski div internetske trgovine Alibaba kupio je njemački tehnološki startup Data Artisans, a najnovija akvizicija navodno ih je koštala 90 milijuna eura, objavio je Reuters.

Riječ je o kompaniji osnovanoj 2014. godine sa sjedištem u Berlinu i specijaliziranoj u razvoju tehnologije za obradu iznimno velikih količina podataka.

Tu njemačku platformu klijenti, među kojima su, osim Alibabe, i Netflix i Uber, uglavnom koriste za otkrivanje internetskih prevara, direktnu komunikaciju s internetskim korisnicima te za financijske transakcije u realnom vremenu, objasnio je Kostas Tzoumas, izvršni direktor Data Artisansa.

Alibaba s njima surađuje od 2016., a prema pisanju portala TechCrunch, navodno su već lani investirali u njemački startup.

Prema Tzoumasovim riječima, Kinezi planiraju i dodatno ulaganje u razvoj njihova programa za obradu podataka te u širenje na nova poslovna područja. Točan iznos investicije i konkretne planove za poslovna širenja ipak još nisu otkrili, baš kao što nisu potvrdili ni točan iznos akvizicije. Ovo je prvi put da je kineska kompanija preuzela neki njemački startup. Prema navodima Reutersa, posljednju značajnu investiciju ostvario je Alibabin konkurent Tencent Holdings koji je prošlog ožujka uložio oko 140 milijuna eura u online banku N26.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:28