Tržište se mijenja

Prvi put u 10 godina pao je broj stranih turista u Španjolskoj, svi idu u Tursku i Tunis

U srpnju je Španjolsku posjetilo 4,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine
Barcelona
 Profimedia, Zuma Press - News

Španjolska je u srpnju prvi puta u gotovo deset godina zabilježila manje stranih gostiju nego u istom mjesecu prošle godine, budući da se interes turista preusmjerio na jeftinije konkurentske destinacije, poput Turske i Tunisa.

U srpnju je Španjolsku posjetilo nešto manje od 2,2 milijuna stranih gostiju, 4,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljene brojke državnog zavoda za statistiku INE.

Njihov je broj u tom ključnom turističkom mjesecu smanjen prvi puta od 2009. godine.

Pritom je broj gostiju iz Britanije pao 5,6 posto, budući da su putovanja Britanaca u članice eurozone poskupjela slijedom slabije funte. Unatoč tome, gosti iz Britanije ponovo su u srpnju bili najbrojnija skupina među inozemnim gostima, pokazuju podaci INE-a.

U prvih sedam mjeseci broj stranih gostiju gotovo je stagnirao u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 47 miljiuna. U 2016. i 2017. godini Španjolska je u tom razdoblju bilježila dvoznamenkaste stope rasta broja stranih gostiju.

Turizam čini čak 10 posto španjolskog BDP-a a zemlja je u posljednje vrijeme bilježila snažan skok broja stranih gostiju dijelom i zbog sigurnosnih problema koji su odvratili turiste od popularnih 'sunčanih' destinacija na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Španjolska je tako prošle godine istisnula Sjedinjene Države s pozicije druge zemlje u svijetu po broju inozemnih gostiju, sa zabilježenih ukupno 82 milijuna stranih turista. Time je petu godinu zaredom njihov broj dosegnuo rekordnu razinu.

Najviše je stranih gostiju u 2017. godini bilježila Francuska.

U razgovoru za radio Cadena Ser španjolski premijer Pedro Sanchez umanjio je važnost pada broja inozemnih gostiju u srpnju, kazavši da je i dalje na "povijesno visokim razinama".

Iz tur operatera Thomasa Cooka izvijestili su u srpnju o 63-postotnom povećanju broja rezervacija za Tursku u odnosu na prošlu godinu, navodeći Antalyu kao novo najpopularnije odredište za britanske turiste.

Dodali su i da su zbog skupljih španjolskih destinacija preselili kapacitete za ovo ljeto na istok, izdvajajući zemlje poput Turske i Tunisa ali i druga mediteranska tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:05