Problemi ne staju

Prosvjed radnika 3. maja: 'Plaća za rujan još nema, za listopad se bojimo i pitati'

Oko tisuću škverana formiralo je povorku i ujutro krenulo iz brodogradilišta prema centru Rijeke
Prosvjed radnika 3. maja
 Matija Djanjesic / Hanza Media

"Ne damo 3. maj", "Dolje Uljanik i uprava Uljanika" i "Di su pare?" neki su od povika koji su se danas na riječkom Korzu čuli na velikom prosvjedu za opstanak riječkog škvera čiji je račun već 74 dana u blokadi, a radnici još nisu dobili plaće za rujan.

Oko tisuću škverana formiralo je povorku i ujutro krenulo iz brodogradilišta prema centru grada, a na Korzo su stigli točno u 12.05, jer simbolična je poruka da je za 3. maj već 5 minuta prekasno.

Na Korzu su se škveranima pridružili i građani koji su im iskazali podršku, a među njima je bilo i riječkih političara iz manje-više svih stranaka.

Sindikalist Juraj Šoljić, predsjednik Štrajkaškog odbora, ponovio je s pozornice jedan od glavnih zahtjeva škverana - hitno izdvajanje 3. maja iz sustava Uljanika koji im još uvijek duguje 603 milijuna kuna. Podsjetio je da je, kada su ih kupili 2013. godine za jednu kunu, 3. maj bio očišćen od gubitaka, s 847 milijuna kuna svježeg kapitala, a zapošljavao je 1761 čovjeka.

- Što imamo danas, nakon 5 godina? Samo jedan brod u knjizi narudžbi, sve ostalo je otkazano. Imamo gubitak od 157 milijuna kuna. Svakim danom sve nas je manje, odlaze mladi ljudi, kvalitetni kadrovi. Uljanik je potpuno devastirao 3. maj, rješenja za plaće za rujan još nema, za listopad se bojimo i pitati. Samo je pitanje tko će zadnji ugasiti svjetlo - rekao je Šoljić, dodavši da ostaviti ljude bez plaće znači oduzeti im njihovo dostojanstvo.

Rijeka, 051118.
Korzo. Radnici 3. Maja prosvjednom setnjom od brodogradilista do Korza iskazali nezadovoljstvo trenutne situacije.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Prosvjed radnika 3. maja

- Mi nismo neradnici, kako nas se prikazuje. Želimo raditi - poručio je Šoljić, zatraživši od Vlade da im pomogne u izdvajanju od Uljanika te da se postavi nova izvanredna uprava, kao i pošteni ljudi u Nadzorni odbor.

U više je navrata s pozornice zatražen odlazak direktora 3. maja Maksimilijana Percana kojeg radnici smatraju najodgovornijim za ovakvo stanje, zbog pozajmice Uljaniku i višestrukog prolongiranja njenog povratka.

Rijeka, 051118.
Korzo. Radnici 3. Maja prosvjednom setnjom od brodogradilista do Korza iskazali nezadovoljstvo trenutne situacije.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Prosvjed radnika 3. maja

Trećemajci su istaknuli da brodogradnja u Rijeci nema alternativu te da škver prolazi najtežu krizu od svojeg osnutka.

HNS-ovsac Andrej Poropat, inače predsjednik riječkog Gradskog vijeća, pozvao je radnike da opet zajedno stanu ispred Vlade, iako je njegova stranka, kako je kazao, dio Vlade.

Rijeka, 051118.
Korzo. Radnici 3. Maja prosvjednom setnjom od brodogradilista do Korza iskazali nezadovoljstvo trenutne situacije.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Prosvjed radnika 3. maja

PGŽ: Fond solidarnosti za djecu radnika koji rade, a ne primaju plaće

Primorsko-goranska županija osnovat će Fond solidarnosti za djecu i mlade iz kojega će financijski pomagati obiteljima radnika 3. maja, kao i obiteljima radnika u svim tvrtkama koji rade, a ne primaju plaće, najavljeno je u ponedjeljak u županijskoj upravi.

Župan Zlatko Komadina rekao je da će županija u tu svrhu osigurati dva milijuna kuna, a tim novcem će pomoći djeci i mladima iz županije čije se obitelji nalaze u stanju socijalne ugroženosti uslijed nepovoljnih okolnosti na tržištu rada, odnosno čiji članovi rade, a ne primaju plaću.

Komadina, koji je u ponedjeljak nazočio i prosvjednom skupu radnika 3. maja u središtu Rijeke, rekao je da je to brodogradilište talac situacije u pulskom Uljaniku, da interesa za 3. maj ima, ali da ima i nečinjenja.

Pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač naglasila je kako su pri izradi Fonda solidarnosti za djecu i mlade u županiji posebnu pažnju posvetili Konvenciji o pravima djeteta, te Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Županijskoj skupštini, koja će odlučiti o osnivanju fonda, predložit će se da fond traje do kraja 2019., uz nadu da dugoročno neće biti potreban.

Novac je osiguran iz povećanog priljeva izvornih proračunskih prihoda, a župan Komadina najavio je da će županijski proračun za 2018. nakon rebalansa iznositi 904 milijuna kuna, uglavnom zbog dinamike provedbe EU projekata.

Pročelnik za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat pojasnio je da se proračun predloženim rebalansom smanjuje za 19,9 milijuna kuna, zbog dinamičkog replaniranja EU projekata, odnosno njihovog završetka u 2019. godini.

Dodao je da je iz povećanja poreza na dohodak osiguran milijun kuna za tvrtku Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, za nabavu mjernih uređaja i opreme, te druge aktivnosti za unaprjeđenje rada i smanjenje utjecaja na okoliš. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:49