Rast plaća i u listopadu

Prosječna plaća u Hrvatskoj 6.281 kuna, ali medijalna plaća je čak 1000 kuna manja

Nedostatak radnika glavni je okidač rasta plaća u Hrvatskoj.
Ilustracija
 Elvir Tabaković / CROPIX

Plaće u Hrvatskoj nastavile su rasti i u listopadu. Prema podacima državne statistike, prosječna neto plaća u Hrvatskoj u listopadu je iznosila 6.281 kunu, što je nominalno 1,4 posto više nego u rujnu, te 4,4 posto više nego u listopadu prošle godine.

Realni rast neto plaća, umanjen za inflaciju, bio je nešto manji, no potvrđuje obrazac rasta primanja zaposlenih. Tako su neto plaće u listopadu realno bile veće 0,8 posto u odnosu na rujan, dok su na godišnjoj razini porasle 2,8 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Rast, naravno, bilježe i bruto plaće. Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u listopadu je, prema podacima DZS-a, iznosila 8.495 kuna, što je nominalno 1,6 posto više u odnosu na rujan, a realno jedan posto više. U usporedbi s listopadom prošle godine, prosječna bruto plaća u listopadu je bila nominalno 5,1, a realno 3,4 posto viša. DZS je objavio i medijalnu plaću za listopad, koja je iznosila 5.172 kune u neto iznosu, odnosno 7.143 kune u bruto iznosu.

Državna statistika ne daje objašnjenje rasta plaća, no izgledno je da je na povećanje primanja zaposlenih ponajprije utjecala demografija, odnosno masovno iseljavanje, zbog kojeg su mnoge djelatnosti ostale bez neophodne radne snage. Manjak radnika, žale se i sami poslodavci, najizraženiji je u turizmu i ugostiteljstvu, kao i u građevinarstvu i brodogradnji, ali i u ostalim djelatnostima. Radnika nedostaje unatoč tome što je na burzi rada prijavljeno oko 148.000 nezaposlenih. Nadalje, na rast neto primanja utjecala je i porezna reforma.

Gledano po djelatnostima, najveće prosječne neto plaće u listopadu imali su zaposleni u djelatnosti zračnog prijevoza, 11.226 kuna u neto, odnosno 16.448 kuna u bruto iznosu. Najnižu prosječnu plaću u bruto iznosu imali su zaposleni u kožarskoj industriji, samo 5.069 kuna, dok su u neto iznosu na dnu ljestvice po iznosu plaća bili zaposleni u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, u koje, među ostalim, ulaze kućanski poslovi, čija je prosječna neto plaća u listopadu iznosila 4.126 kuna, pokazuju podaci DZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:02