Podaci DZS-a

Prosječna neto plaća u kolovozu iznosila 6264 kune, dva posto više nego prošle godine

U odnosu na srpanj prosječna isplaćena neto plaća realno je viša za 0,9 posto
Ilustracija
 Elvir Tabaković / CROPIX

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 6.264 kune, što je na godišnjoj realno više za 2 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na srpanj, pak, prosječna isplaćena neto plaća realno je viša za 0,9 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu, u visini od 11.554 kune, dok je najniža plaća, od 4.023 kune, isplaćena u djelatnosti proizvodnje kože i srodnih proizvoda.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za kolovoz iznosila je 5.539 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za kolovoz iznosila je 8.508 kuna, što je realno jedan posto više nego za srpanj. Na godišnjoj razini, prema kolovozu prošle godine prosječna je bruto plaća bila realno viša za 2,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za kolovoz iznosila 34,27 kuna, a bruto 46,54 kune. U kolovozu je prosječna neto satnica bila za 3,2 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 4,3 posto.

Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila niža za 3,1 posto, a na godišnjoj viša za 4,9 posto.

U kolovozu su bila 183 plaćena sata, što je 4,6 posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (196), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (167).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:08