Kralj piva i zabave

Propast ekscentričnog multimilijardera: Banke mu žele zaplijeniti superjahte i automobile

Prijeti mu i gubitak raskošne palače te protjerivanje iz Britanije. Nema više ni svoju F1 momčad
Vijay Mallya
 Punit Paranjpe / REUTERS

Nakon što su mu prijetili uzimanjem londonske palače i izručenjem u Indiju, Vijay Mallya mogao bi ostati bez dvije superjahte te skupocjene kolekcije automobila, piše Bloomberg. Bankari se, naime, trude od nekadašnjeg člana indijskog parlamenta prikupiti 1,3 milijarde dolara duga, a sada su u potrazi za dokumentom koji bi razotkrio tko ima vlasništvo nad jahtama, automobilima i slikama.

Mallya se stoga bori s nekoliko tužbi kao rezultatom nevraćanja kredita koje je podignuo zbog sada već propalog Kingfisher Airlinesa, koji je osnovao 2005.

- Banke u Engleskoj svojim su odvjetnicima dale otvorene ruke u njihovom neutemeljenom lovu na mene - tvitao je indijski tajkun, kralj piva i zabave, kako ga zovu, a objasnio je da je sva njegova imovina u rukama zaklada te da nad njom nema apsolutno nikakvu kontrolu.

Posljednja potražnja indijskih i britanskih banaka dvije su superjahte - Indian Empress duga 95 metara, koju je još u rujnu prodao malteški sud za 40 milijuna eura, te zaplijenjena 50-metarska Force India koja je trenutno u Southamptonu. Osim visokih cijena samih jahti, predmeti koji se na njima nalaze također se mogu pohvaliti svojom vrijednošću. Na Indian Empressu se, primjerice, može naći glasovir pjevača Eltona Johna te skupocjena umjetnička djela. Zapravo, banke su zainteresiranije za njih nego za jahtu jer nigdje ne postoji zapis o tome jesu li se ti predmeti nalazili na brodu pri prodaji ili su ranije uklonjene.

- Mnogo je vrijedne imovine čija je vlasnička struktura veoma kompleksna budući da je imovina u vlasništvu offshore kompanija i neograničenog broja zaklada - piše u dokumentima banaka te se dodaje da navedene zaklade “djeluju u korist obitelji Mallya”.

Uz jahte, oštećene banke zainteresirane su i za 27 automobila na posjedu povezanom s Mallyaom, a među njima je i Mini Moke, legendarni model iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. No, ni za njih nigdje ne postoji dokaz da pripadaju Vijayu Mallyau, ali se zbog njegovog velikog interesa za automobile vjeruje da pripadaju upravo njemu. Mallya je, inače, zbog optužbi bio prisiljen i odstupiti s pozicije direktora nekad prilično uspješne indijske momčadi Formule 1 Force India, koja je usred prošle sezone - promijenila vlasnika.

The super yacht Indian Empress, owned by fugitive Indian businessman Vijay Mallya, is seen berthed beneath Fort St Angelo in Valletta's Grand Harbour, Malta, December 9, 2016.   REUTERS/Darrin Zammit Lupi - RC1889FB1600
Darrin Zammit Lupi / REUTERS
Jahta Indian Empress duga je 95 metara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:01