Posljedice trgovinskog rata

Promjena u tijeku: Dok Amerikanci gube interes, Japanci traže sve više kineskih proizvoda

Vrijednost izvoznih narudžbi za SAD na posljednjem kineskom Canton sajmu pala je u odnosu na 2017.
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Vrijednost izvoznih narudžbi za SAD na posljednjem kineskom Canton sajmu pala je za 30,3 posto u odnosu na godinu ranije, priopćio je organizator sajma Kineski centar za vanjsku trgovinu (CFTC), što ukazuje na posljedice trgovinskog sukoba između Washingtona i Pekinga.

Izvozne narudžbe u Australiju i Kanadu pale su, pak, za 8,9, odnosno 7,3 posto tijekom jesenskog Kanton sajma koji se održava dva puta godišnje u Guangzhou u južnoj pokrajini Guangdong.

Međutim, narudžbe Japana, zemalja ASEAN-a, BRICS-a i Južne Koreje porasle su na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju CFTC-a na internetskoj stranici. Japan predvodi rast sa skokom narudžbi za 74,4 posto u odnosu na lani.

Ukupni izvozni sporazumi na najvećem kineskom trgovinskom sajmu pali su za jedan posto, na 206,5 milijardi juana ili 29,86 milijardi dolara.

Izlagači na upravo zatvorenom sajmu kazali su kako su pesimistični glede budućnosti izvoza tijekom iduće godine, s obzirom na rastuće cijene sirovina i radne snage u Kini, kao i očekivanog povećanog utjecaja trgovinskog sukoba između Kine i SAD-a, navodi se u priopćenju.

Xi: Kina će smanjiti uvozne carine

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je u ponedjeljak, prilikom otvaranja prvog uvoznog sajma China International Import Expo (CIIE), da će nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

Kina je organizirala uvozni sajam kako bi ublažila kritike da njezina trgovinska politika i golemi suficit narušavaju ravnotežu svjetskog gospodarstva, te pokazala da može biti globalni gospodarski lider.

Otvaranju CIIE-a nazočilo je petnaestak čelnika država i vlada među kojima i ruski premijer Dmitrij Medvedev, mađarski premijer Viktor Orban i češki predsjednik Miloš Zeman, te hrvatski premijer Andrej Plenković koji boravi u petodnevnom radnom posjetu Kini.

"Organizacija CIIE-a važna je inicijativa koja pokazuje da Kina aktivno radi na otvaranju svoga tržišta ... i sam ovaj sajam je inovacija", rekao je Xi.

Istaknuo je i da Kina podupire globalnu slobodnu trgovinu, te da se protivi protekcionizmu.

"Ekonomska globalizacija suočava se s preprekama, multilateralizam i sustav slobodne trgovine su ugroženi, faktori nestabilnosti i neizvjesnosti sve su brojniji, a rizici sve veći", rekao je Xi, aludirajući na trgovinski rat koji traje između Pekinga i Washingtona.

Sjedinjene Države nametnule su posljednjih mjeseci carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila protumjerama, carinama na američki uvoz u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Prošloga su tjedna Xi i predsjednik SAD-a Donald Trump u telefonskom razgovoru izrazili nadu da bi spor uskoro mogao biti riješen, no na sajam u Šangaju nije došao nijedan viši američki dužnosnik. Na CIIE-u ipak sudjeluje 180 američkih tvrtki koje ne žele propustiti moguće prilike na kineskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:42