Korupcijski skandal

Producent filma Vuk s Wall Streeta uhićen zbog pronevjere 1,6 milijardi kuna: 'Nevin sam'

Riza Aziz je inače posinak bivšeg premijera i ministra financija Malezije Najiba Razaka
Riza Aziz, Leonardo DiCaprio i Margot Robbie
 Paul Hackett / Reuters

Holivudski producent Riza Aziz, najpoznatiji po Vuku s Wall Streeta, izjasnio se kao nevin u tužbi za pranje novca. Aziz je inače posinak bivšeg premijera i ministra financija Malezije Najiba Razaka, a na suđenju je zbog gotovo 250 milijuna dolara, odnosno 1,6 milijardi kuna koje je navodno uzeo iz državnog investicijskog fonda 1MDB.

Taj je novac, kako piše New York Times, prebačen s računa u Švicarskoj na račun produkcijske kuće Red Granite Pictures kojim, naravno, upravlja Riza Aziz, a prema optužbama je prebacivao između 1,2 i 133 milijuna dolara. Za svaku od tih tužbi može dobiti po pet godina zatvora, no budući da malezijski suci ne zbrajaju kazne, već se one odslužuju istovremeno, Aziz će u zatvoru provesti najviše samo pet godina. Pušten je s jamčevinom od otprilike 240.000 dolara, što je oko 1,58 milijardi kuna.

Riječ je o korupcijskom skandalu u koji je upletena Azizova majka, očuh i prijatelj, a zajedno su optuženi za pronevjeru čak 4,5 milijardi dolara, odnosno otprilike 30 milijardi kuna, iz fonda 1MDB kojim je upravljao Najib. Slučaj se istražuje u najmanje šest zemalja, a nakon što je izašao u javnost, Najib je smijenjen s pozicije predsjednika malezijske Vlade te je njegova stranka prvi put u povijesti države izgubila na izborima. On je predmet čak 42 optužnice.

May 24, 2018 - Kuala Lumpur, Malaysia - The former Malaysia prime minister, Najib Razak seen with a quiet hand gesture at the MACC headquarters after gave his second statement about the 1Malaysia Development Bhd...Najib Razak the former Malaysia prime minister has summoned by the Malaysia Anti Corruption Commission (MACC) to give a statement about 1Malaysian Development Bhd (1MDB) since the Prime Minister's Office had announced to setting up of the 1MDB Investigation Task Force., Image: 372850452, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Faris Hadziq / Profimedia, Zuma Press - News
Bivši malezijski premijer, Najib Razak

Nestao novac omogućio je obitelji Najib veoma luksuzan život, a njime su i financirani Rizini filmovi poput Glup i gluplji 2, Tatica se vratio s popularnim glumcima Willom Ferrellom i Markom Wahlbergom te Vuk s Wall Streeta koji je zaradio čak pet nominacija za prestižnu nagradu Oscar.

Prijatelj Rize Aziza Jho Low je, pak, pronevjereni novac iskoristio za putovanja svijetom, kupovinu 250 milijuna dolara vrijedne jahte, nekoliko milijuna dolara skupog nakita te za slike koje je darovao svojim slavnim prijateljima. Među njima su i Oskarovac Leonardo DiCaprio i njegova bivša djevojka Miranda Kerr koja je trenutno u braku s osnivačem Snapchata, Evanom Spiegelom. Malezijske vlasti su zaplijenile jahtu i sve skupe poklone.

Dodatno, Azizova majka Rosmah Mansor uhićena je još u listopadu prošle godine i optužena je na čak 17 različitih točaka za pranje novca i izbjegavanje poreza. Mansor je inače poznata po svojim kolekcijama dijamanata, među kojima je i ružičasti dijamant vrijedan 27,3 milijuna dolara, te skupocjenim Hermesovim Birkin torbama koje koštaju do 300.000 dolara.

Najib, Rosmah i Low su se, jednako kao i Aziz, izjasnili kao nevini.

Riza Aziz, stepson of former Malaysia's Prime Minister Najib Razak, arrives at a court in Kuala Lumpur, Malaysia July 5, 2019. REUTERS/Lai Seng Sin
Lai Seng Sin / REUTERS
Riza Aziz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:48