Drugi put za redom

Priznanje za Istru: Michelin izdao poseban crveni vodič posvećen gastro ponudi naše regije

Publikaciju Michelin objavljuje za destinacije poput Pariza, Barcelone, ali Istra je nezaobilazna
Poreč
 Goran Sebelic / Hanza Media

Izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi put za redom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je u cijelosti posvećen Istri, što je novo veliko priznanje toj regiji i njezinoj gastronomiji i drugoj ponudi, ističu iz Turističke zajednice Istarske županije.

Riječ je o publikaciji kakve Michelin objavljuje za gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, regije Trentino Alto Adige i druge koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude, predstavljene su i u posebnim izdanjima.

S obzirom da je prema kriterijima Michelina Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa, u novom istarskom izdanju regiji je ponovo potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su popisu preporuka dodana još dva nova objekta - Buščina i Badi, oba iz Umaga.

Ukupno cijela Hrvatska ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom i 55 restorana s preporukom.

"Ovogodišnja novost je to što je u vodiču, osim turističkog djela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednaki broj uljara. Ovo je izdanje za Istru vrlo bitno, a njegovi učinci posebno su važni za narednu perspektivu Istre. Već sada radimo na izdanju za 2019. te će se prema prvim pregovorima otvoriti mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama, što ovisi o našim ugostiteljima i njihovim performansama te o ocjenama inspektora", kazao je tim povodom direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Poručuje i da bi svi morali cijeniti taj prostor koji nam se otvara, jer Istra već gotovo deset godina pokušava na veća ili manja vrata doći do pozicije da se uopće razmišlja o njoj, a sada je ponovo uspjela napraviti iskorak i ojačati suradnju s Michelinom, što predstavlja i dodatni kvalitetni alat promocije.

Crveni Michelinov vodič drži i velikim priznanjem za istarsku gastronomiju.

Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na englesko-njemačkom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno te će se, osim u uvrštenim restoranima, nalaziti na najfrekventnijim ključnim mjestima u Istri.

Pod naslovom "Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene" Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom su mjesta raspoređena abecednim redom i u skladu s time predstavljeni restorani na način da svaki ima predviđeni prostor s opisom i najvažnijim informacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:16