Budite na oprezu

Pripazite! U prvih šest mjeseci uhvaćeno je više od tisuću krivotvorenih novčanica od 500€

Čak 86,6 posto krivotvorenih novčanica eura odnosi se na one od 500 eura koje baš i ne viđamo svaki dan
Euri, ilustracija
 Profimedia, robertharding

Hrvatska narodna banka (HNB) pozvala je građane na pojačan oprez zbog pojave rekordnog broja krivotvorenih novčanica od 500 eura. Tako da ako ste jedni od onih koji svakodnevno rukuju tom novčanicom, pripazite i provjerite radi li se o krivotvorini.

Prema statističkim podacima središnje banke, ove je godine u Hrvatskoj 'uhvaćeno' čak 1203 novčanica krivotvorenih eura, što je rast od nevjerojatnih 470,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tada je u Hrvatskoj primjećeno 211 krivotvorenih novčanica eura. No, novi je trend, pokazuju brojke centralne banke, krivotvorenje novčanica od 500 eura. Tako se čak 1044 novčanica od ukupnog broja registriranih krivotvorina novčanica eura, ili 86,6 posto, odnosi na one od 500 eura koje se ne viđaju svaki dan. S druge strane, tek 0,3 posto krivotvorenih novčanica odnosi se na novčanice od 10 i 200 eura s kojima se obični ljudi puno češće susreću.

Ipak, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast krivotvorenih kuna i to od čak 192,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. U HNB-u su naveli da je 263 novčanice kuna, a najčešće krivotvorena bila je novčanica od 200 kuna, na koju se odnosi gotovo 53 posto ukupno registriranih krivotvorenih novčanica kuna. Novčanice od 500 kuna, kojima se i rjeđe plaća, čine 35 posto.

Od ukupno krivotvorenih novčanica kune čine 17,7 posto, euri 80,9 posto, dok su ostale valute, čini se, dosta nepopularne među krivotvoriteljima. Zabilježeno je tek jedan posto krivotvorenih dolara i 0,1 posto funti, franaka, forinti i australskih dolara.

Unatoč velikom porastu krivotvorenja novčanica, one nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem u specijaliziranim institucijama ili javnosti niti su izazvale financijsku štetu većeg razmjera, naglašavaju u središnjoj banci. Ipak, Hrvatska narodna banka pozvala je građane na pojačan oprez pri plaćanju i primanju novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:47