Krediti

Prilika za male i srednje tvrtke srednje Europe: UniCredit i EU nude pola milijarde eura

Riječ je instrumentu 'InnovFin SME Guarantee' unutar 'Plana ulaganja za Europu'
Ilustracija
 Profimedia, imageBROKER

Zajedničkim snagama 'Unicredit' i Europski investicijski fond (EIF) povećali su za 340 milijuna eura dostupne kredite malim i srednjim poduzećima s inovativnim poslovnim projetima u okviru 'Plana ulaganja za Europu' EU. Riječ je instrumentu 'InnovFin SME Guarantee' unutar 'Plana ulaganja za Europu' namijenjenog poduzećima u osam zemalja, od kojih je šest članica Unije, uključujući i Hrvatsku.

- Mala i srednja poduzeća u tim državama članicama, kao i u dvjema susjednim državama, sad imaju mogućnost zatražiti kredit od 'UniCredita' uz jamstvo iz proračuna EU kako bi pokrenuli i proširili svoje poslovanje – poručio je ovim povodom potpredsjednik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja I konkurentnost Jyrki Katainen. Osim naših, kredite iz 'InnovFin SME Guarantee' programa moći će povući i tvrtke iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, BiH i Srbije.

Zajedno s ranije osiguranih 160 milijuna eura, dodatna 'injekcija' 'Unicredita' i EIF-a povećava fond namijenjen malim i srednjim poduzećima Srednje i Istočne Europe na pola milijarde eura. Prema procjeni izvršnog direktora EIF-a Pier Luigija Giliberta, oko 500 tvrtki iz osam spomenutih zemalja mogli bi osigurati kreditiranje kod 'UniCredita' uz jamstvo EU.

- Zahvaljujući povećanju ovog krovnog instrumenta, možemo u još većoj mjeri podržati razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća u državama u kojima poslujemo, osiguravajući im veću dostupnost financiranja i time potičući lokalna gospodarstva - komentirao je aranžman s EIF-om, Carlo Vivaldi direktor 'UniCredita' za poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi.

Iz Europske komisije ocijenili su kako dogovor 'UniCredita' i EIF-a odražava predanost Unije brzom pokretanju konkretnih poduzetničkih inicijativa kojima je cilj otvoriti nova radna mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:52