Vatreni su sve iznenadili

Prije početka prvenstva nijedna bankarska prognoza nije nas vodila dalje od grupne faze!

Goldman Sachs nas je u jednom trenutku vidio u finalu, no prije dva dana je promijenio mišljenje
Luka Modrić
 Tom Dubravec / Hanza Media

Uoči početka Svjetskog prvenstva u Rusiji Hrvatska ni u kojim prognozama nije bila pri vrhu. Štoviše, matematički izračuni po raznim kriterijima predviđali su da nećemo doći dalje od grupne faze. Nije to toliko čudno kad se uzme u obzir da od 1998. godine na Svjetskim prvenstvima nismo prošli skupinu, a najdalje, do četvrtfinala, smo došli 2008. godine.

Jedni od najglasnijih kod prognoziranja uvijek su bankari, no čini se da im ove godine baš i nije išlo. Stručnjaci iz Goldman Sachsa tri puta su mijenjali mišljenje i nijednom nisu pogodili. Uoči prvenstva rekli su da će u finalu igrati Brazil i Njemačka, a Brazil će trijumfirati. Nakon grupne faze ipak su dali šansu Hrvatskoj gdje ih je trebao dočekati Brazil. Francuska je trebala ispasti u polufinalu, no iako se ništa od ovoga nije ostvarilo jednu su stvar pogodili – Hrvatska je izbacila Englesku u polufinalu.

I sve bi bilo dobro da na kraju nisu upropastili i to – prije dva dana treći su put promijenili mišljenje i rekli kako će u finalu biti Belgija i Engleska, a Belgija pobijediti. Eto, zapravo su pogodili timove koji će igrati za treće mjesto.

Goldman Sachs za prognoze koristi algoritme koji uračunavaju karakteristike tima, svakog pojedinačnog igrača i trenutnu formu, a prije četiri godine bili su puno bolji u pogađanju iako su i tada rekli kako će Brazil dobiti (izgubili 7-1 od Njemačke u polufinalu).

Švicarski bankari (UBS) predvidjeli su pobjedu Njemačke, piše New York Times, a najveće prepreke trebale su im Brazil i Španjolska. Hrvatska, prema njima, nije trebala proći skupinu.

Nizozemski bankari (ING) nisu računali formu igrača i tima, već su računali njihove šanse na temelju novčane vrijednosti svakog igrača i prijašnjih nastupa svake reprezentacije. Dakle, onaj tko ima najveću ekonomsku vrijednost ima i veće šanse za trijumf. To je trebala biti Španjolska koju je izbacila Rusija, a iza njih je po prognozama bila finalistica Francuska s vrijednošću igrača 1,03 milijarde.

Japanski bankari iz Nomure mogućeg pobjednika su računali istim tehnikama kojima računaju rizik za investitore. Uzeli su u obzir vrijednost svakog igrača, trenutnu formu reprezentacije i prijašnje nastupe. Prema njihovim prognozama u finalu su se trebale naći Francuska i Španjolska, što znači da su jedan značajan pogodak ipak imali.

I dok brojne životinje, deve, polarni medvjedi i drugi, nastoje predvidjeti pobjednika Svjetskog nogometnog prvenstva, najviše uspjeha imao je legendarni Paul, hobotnica koja je pogodila 12 od 14 pobjednika, a preminula je 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:42