Barceloni ne sija Sunce

Prihodi od turizma u španjolskom turističkom biseru tijekom ljeta pali za 14 posto

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 14:54

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 14:54

, Image: 291446423, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Plaža u Barceloni

Hoteli u Barceloni, glavnom gradu španjolske regije Katalonije, zabilježili su ovog ljeta pad prihoda od 14 posto, priopćili su u četvrtak iz udruženja hotelijera, upozorivši da je grad razvio negativnu reputaciju u inozemstvu.

Turizam čini oko 11 posto španjolskog BDP-a i najveći je poslodavac u zemlji, a pad broja posjetitelja u ključnom mjesecu srpnju signalizira da je uzlazni trend nakon nekoliko rekordnih godina možda dosegnuo vrhunac. Popunjenost hotela u Barceloni tek je neznatno smanjena u tom razdoblju, ali su im prihodi smanjeni zbog 7-postotnog sniženja cijena u srpnju i za dodatnih 19 posto u kolovozu.

Usporedbe radi, ukupna je prosječna potrošnja inozemnih turista u Španjolskoj u srpnju porasla za 9,5 posto.

U udruženju Gremi d'Hotels de Barcelona kritiziraju odnos gradskih vlasti prema turizmu, upozorivši da imidž grada narušavaju pogoršana sigurnost, učestali primjeri antisocijalnog ponašanja i nedostatno čišćenje javnih površina.

Predsjednik grupe Jordi Clos istaknuo je slučaj napada uličnog prodavača na turista iz SAD-a i učestala kaznena djela, poput krađe satova na ulazima u hotele.

Smanjene prihode hotela Clos pripisuje i političkoj nestabilnosti, aludirajući očito na zahtjev Katalonije za autonomijom, zbog čega je Madrid prošle godine uveo izravnu upravu u toj regiji, te štrajkovima u zračnim lukama i još svježem sjećanju na terorističke napade u kolovozu prošle godine.