Molbe iz HUP-a uslišene

Prevladao je zdrav razum, povećavaju se kvote za uvoz radne snage iz inozemstva

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.6.2019. u 15:20

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.6.2019. u 15:20

Zagreb, 121018.
Tvornica stakla Rogaska.
Staklarna Rogaska proizvodi case i staklene ukrase za svjetski poznate brendove. Na fotografiji: proizvodni pogoni.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Ilustracija

- Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom Zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, pozdravljajući današnju odluku Vlade o povećanju kvota za uvoz radne snage od 2000 radnih dozvola za turizam i 1000 za građevinu.

- Za građevinu ćemo još vidjeti i kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu. Postoji mogućnost da će trebati još povećavati kvote. Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole - rekao je Burilović.

Burilović je istaknuo i da podupire strože uvjete za one na zavodu koji više puta odbiju posao.

- Dakako da treba prvo potražiti među domaćom radnom snagom. No, ako ne ide, gospodarstvenici ne mogu i ne trebaju čekati. Sada moramo nastaviti integrirati populacijsku politiku u našu dugoročnu razvojnu strategiju, uz ostale dugoročne mjere, prije svega prilagodbu obrazovnoga sustava tržištu rada- zaključio je Burilović.