Odlazak velikana

Preminuo direktor jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija

Hurd je svoju karijeru u firmi Oracle, vrijednoj gotovo 200 milijardi dolara, započeo 2010.
Mark Hurd, izvršni direktor Oraclea
 REUTERS

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je Mark Hurd, izvršni direktor kompanije Oracle, jedne od najvećih firmi kalifornijske Silicijske doline, piše CNN.

- Mark je bio jedan od mojih najbližih prijatelja i pouzdanih kolega – izjavio je osnivač tvrtke Oracle Larry Ellison, dodavši da je cijela kompanija njegovom smrću izgubila voljenog lidera čija je osobnost dotaknula živote mnogih njegovih zaposlenika.

Početkom mjeseca, Hurd je svojim zaposlenicima poslao obavijest da 'zbog privatnih razloga medicinske prirode odlazi na bolovanje kako bi se fokusirao na vlastito zdravlje'.

Hurd je svoju karijeru u firmi Oracle, vrijednoj gotovo 200 milijardi dolara, započeo 2010. godine, samo mjesec dana nakon što je zbog optužbi za seksualno uznemiravanje bio prisiljen podnijeti ostavku na funkciju izvršnog direktora kompanije Hewlett-Packard, također jednog od divova Silicijske doline. Iako se za to vrijeme govorili da je Hurd prodajni genije, njegov manda na čelu HP ostao je obilježen optužbama za smanjivanje plaća, korporativnu šijunažu i seksualno zlostavljanje. Ipak, unutarnja istraga HP-a dokazala je da su optužbe o seksualnom uznemiravanju bile neutemeljene, pa mu je kompanija morala platiti 12 milijuna dolara odštete i veliki dio svojih dionica.

Larry Ellison svoje je konkurente tada javno kritizirao zbog 'najgore kadrovske odluke od otpuštanja Stevea Jobsa iz Applea' te mu je ponudio čelnu funkciju u svojoj, konkurentskoj, kompaniji Oracle. Hurdov prelazak iz HP-a u Oracle te je godine bila glavna vijest u Silicijskoj dolini koja je uzburkala strasti tehnoloških divova. HP je tužio Oracle kao pokušaj da spriječi Hurda da se pridruži upravnom odboru konkurentske tvrtke, strahujući da će ogorčeni bivši zaposlenik novoj kompaniji odati kompromitirajuće poslovne tajne.

Od kada se Hurd pridružio Oracleu kompanija je osjetno unaprijedila svoj poslovni model, što je bilo od presudne važnosti jer su tih godina nezaustavljivo počeli cvjetati Google, Amazon i Microsoft.

Osim što je obogatio kompanijin portfelj, inicirao je program za studente kojima je omogućavao usavršavanje u jednoj od najuspješnijih firmi Silicijske doline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:21