Sve je spremno

Premijer: 'Put do eura trajat će nekoliko godina, a temelji su već dobro pripremljeni'

'Spremali smo svaki detalj'
Euri
 Profimedia, Alamy

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako su dosadašnji politički i ekonomski temelji uvođenja eura dobro pripremljeni te da će put do njegova uvođenja trajati nekoliko godina.

Podsjetio je da je ovaj tjedan na sastanku euroskupine prihvaćeno pismo namjere Vlade i Hrvatske narodne banke za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II, na kojem se, kako je rekao, radilo prilično dugo, analitično i pažljivo.

"Spremali smo svaki detalj, šest područja, 19 mjera koje će nadležni resori ispuniti u godini koja je pred nama. To su vrlo realno postavljeni ciljevi koji će se realizirati i tu obavezu su preuzeli svi ministri kojih se to tiče kao kao i dio obveza koji se tiče Hrvatske narodne banke", rekao je Plenković.

"Budući da smo diplomatski i politički to pripremili jako dobro (...) obradovala nas je ova vijest, jer je na tragu naše politike provođenja strategije za uvođenje eura", kazao je Plenković.

Dodao je da će aktivnosti na uvođenju eura trajati sljedećih nekoliko godina i da će i dalje sve biti temeljito pripremljeno, u interesu hrvatskoga gospodarstva i građana.

Dotaknuo se i najnovijih projekcija rasta BDP-a Europske komisije rekavši da je to potvrda kako Vlada nastavlja s dobrim postignućima. U tom je kontekstu spomenuo izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, nepostojanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža kao i povratak investicijskog rejtinga na kreditnu razinu te smanjivanje javnoga duga.

"Da smo na tom tragu potvrđuju i ljetne projekcije rasta s kojima je jučer izašla Europska komisija. Hrvatska je među tri zemlje sa najvećom pozitivnom korekcijom - proljetna projekcija rasta je 2,6, a od jučer je 3,1 posto, što je ohrabrujuće", rekao je Plenković.

"Vidjet ćemo za koji mjesec kakvi će biti podaci za drugi kvartal ove godine. No, u svakom slučaju dijelimo deveto i deseto mjesto od svih članica Unije kada je riječ o stopi gospodarskoga rasta sukladno projekcijama EK-a i to je jako dobro", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:14