TV signal

Prelazak na novi DVB-T2 sustav započinje krajem listopada 2020. godine

Prema podacima OIV-a u Hrvatskoj čak 49 posto kućanstava i dalje gleda isključivo zemaljski TV signal
Mate Botica, član Uprave i direktor tvrtke Odašiljači i veze
 Marko Todorov / CROPIX

Svi oni koji TV program gledaju pomoću zemaljskog signala neka polako počnu s pripremama za korištenje novog DVB-T2 sustava odašiljanja.

Tvrtka Odašiljači i veze izvijestila je da će odgođeni prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa po digitalnim regijama započeti 27. listopada i trajati do 12. studenoga 2020. godine. Nakon 12. studenoga svi oni koji nemaju TV prijamnik koji podržava DVB-T2 s HEVC/H.265 ili digitalni prijamnik spojen na svoj TV uređaj neće moći pratiti TV program putem zemaljskog signala. U OIV-u naglašavaju da će prelaskom na novi sustav odašiljanja svim korisnicima biti omogućeno praćenje TV programa u HD kvaliteti te korištenje interaktivnih TV usluga, i to potpuno besplatno.

Prelazak na novi sustav odašiljanja TV signala započet će u regiji D1 koja obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i dio Brodsko-posavske županije. Do 12. studenoga 2020. godine novim signalom bit će pokriveno više od 99% stanovništva RH, a ugasit će se DVB-T signal koji se sada koristi. Mreža multipleksa M2 pokrenuta je 6. rujna 2019. godine puštanjem u rad odašiljača Sljeme, a završena je izgradnjom i puštanjem u rad svih odašiljača 12. studenoga 2019. godine. Iako je dojam da je u Hrvatskoj daleko najveći postotak korisnika kabelskih, satelitskih ili IPTV usluga, prema podacima OIV-a u Hrvatskoj čak 49 posto kućanstava i dalje gleda isključivo zemaljski TV signal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:35