Ne sviđa im se prijedlog

Predstavnici pet turističkih udruga protiv predloženog povećanja boravišne pristojbe

Za povećanje iznosa boravišne pristojbe potrebno je provesti temeljitu analizu, poručuju udruge
Zalazak sunca na šibenskoj rivi privlači turiste
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Predstavnici hrvatske turističke industrije okupljeni u pet udruga ne podržavaju novi prijedlog uredbe kojom se predlaže poskupljenje boravišne pristojbe za 2019., a u zajedničkom su priopćenju u utorak poručili kako su protiv poskupljenja prije restrukturiranja sustava turističkih zajednica te kako im nije jasno za što će biti utrošena prikupljena sredstva.

Novi prijedlog uredbe o visini boravišne pristojbe za 2019. godinu ne podržavaju Hrvatska udruga turizma, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udruženje hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Kamping udruženje Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca.

"Načelno se ne protivimo eventualnom podizanju iznosa boravišne pristojbe, ali smatramo da povećanje nije prihvatljivo bez temeljite analize cijelog sustava turističkih zajednica. Samo povećanje prihoda bez redefiniranja uloge i zadaća pojedinih razina turističkih zajednica i bez procjene realnih financijskih potreba novi je neargumentirani namet na turizam", ističe u priopćenju direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Udruge u priopćenju naglašavaju da prihodi sustava turističkih zajednica od boravišne pristojbe svake godine ionako značajno rastu zbog rasta broja noćenja pa je tako porast prihoda u 2017. iznosio 11 posto, odnosno 47 milijuna kuna.

Niska konkurentnost

Upozoravaju i da svako novo opterećenje sektora smanjuje i onako relativno nisku konkurentnost hrvatskog turizma u usporedbi s državama u okruženju i nije u skladu s preporukama EU o smanjenju fiskalnih i parafiskalnih opterećenja gospodarstva.

"Jedinstveni stav turističkog sektora je da Ministarstvo turizma treba donijeti novi zakon o turističkim zajednicama i zakon o boravišnoj pristojbi. U tim zakonima treba se detaljno precizirati aktivnosti koje provodi svaka pojedina razina turističkih zajednica, kao i precizna i transparentna namjena sredstava prikupljenih od boravišne pristojbe", poručuju udruge u zajedničkom priopćenju.

Napominju i da je turistička industrija sa svojim stavovima i prijedlozima upoznala nadležno ministarstvo, "vjerujući da će se, nakon prošlogodišnjeg povećanja, ipak uvažiti mišljenje turističkog gospodarstva".

Ministarstvo turizma je od 20. lipnja do 21. srpnja putem e-savjetovanja provodilo javnu raspravu o prijedlogu uredbe o boravišnoj pristojbi za 2019. godinu, a prema kojem bi ta pristojba u glavnoj sezoni s ovogodišnjih 8 kuna po osobi porasla na 10 kuna.

Prema tom prijedlogu Ministarstva, iduće bi godine boravišna pristojba za noćenje u smještajnim objektima u kojima se ta pristojba plaća po noćenju, osim u kampovima, trebala poskupjeti za 25 posto u odnosu na iznos u ovoj godini.

Detalji o povećanju

Po tome bi iznos boravišne pristojbe u turističkom mjestu A razreda u glavnom ljetnom dijelu sezone u hotelima i sličnom smještaju porastao s 8 na 10 kuna. Time bi Hrvatska, kako je bilo navedeno u obrazloženju prijedloga u javnoj raspravi, još uvijek ima najmanji iznos u odnosu na konkurente zemlje.

U glavnoj sezoni boravišna bi pristojba trebala iduće godine u A razredu mjesta biti skuplja i u pred i posezoni, odnosno porasti sa 6 na 8 kuna te s 5 na 7 kuna, a porasti su predloženom uredbom bili predviđeni i za turistička mjesta B, C i D razreda, i to sa 7, 5,50 i 4,50 kuna, na 9, 7 i 5 kuna u glavnoj sezoni, a u pred i posezoni s ovogodišnjih 5, 4 i 3 kune, na 7, 5 i 4 kune.

U kampovima bi boravišna pristojba u 2019. trebala ostati na ovogodišnjoj razini, od primjerice 8 kuna po noćenju u glavnoj sezoni u mjestu A razreda itd.

Za vlasnike ili korisnike plovila i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari) u prijedlogu za 2019. izvršena je pak korekcija u odnosu na uredbu za 2018., i to tako da su, kako su naveli iz Ministarstva u obrazloženju, smanjeni određeni iznosi paušala boravišne pristojbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:13