Novi think-tank

Predstavljena prva studija o održivosti turizma

 Tonci Plazibat / CROPIX

Hrvatska u turizmu ostvaruje upola manji prihod od onog koji bi mogla, a think-tank koji su osnovali Franjo Luković, bivši dugogodišnji predsjednik Uprave Zagrebačke banke, i Željko Ivanković, publicist i bivši novinar, nudi model za promjenu.

Hrvatska trenutno ostvaruje, naglašavaju, 67 posto manje primitke po noćenju od europskog prosjeka. Hrvatski turistički model, naglašavaju, dosegao je svoje granice, što se vidi od nedostatka radne snage, preko apartmanizacije do iznadprosječnog broja turista po glavi stanovnika.

Primjerice, Istra ima pet do 10 puta veći intenzitet i gustoću noćenja od Toskane i Štajerske, a Hrvatska generalno 44 do 49 posto više u odnosu na prosjek Austrije, Francuske, Grčke, Italije i Španjolske.

Na studiji 'Ključna pitanja održivosti hrvatskog turizma' radili su stručnjaci iz Horwath consultinga, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Instituta za turizam. Između ostaloga, ukazuju na nužnost promjene strukture turističkih prihoda, ulaganja kao i poreznog tretmana privatnih iznajmljivača te nekretnina. Hrvatska je s 15 posto kapaciteta u hotelima najnekonkurentnija država u odnosu na najjače europske i mediteranske rivale, koji raspolažu udjelima hotelskog smještaja u ukupnom od 45 do 65 posto.

To je prva studija iz niza koji planira objaviti novi think-tank pod nazivom 'Polazišta i perspektive'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:02