Službeno predstavljanje

Predstavljena nova uprava Uljanika: 'Nastavit ćemo s postojećim planom restrukturiranja'

Bulić je kazao da su prvi koraci uprave nastaviti suradnju s brodovlasnicima
Nova Uprava Uljanika: Milko Mihovilović, Emil Bulić i Bojan Blagonić
 Goran Šebelić / CROPIX

Danas se ispred Upravne zgrade Uljanika predstavila nova uprava ovog brodogradilišta kojom će predsjedati Emil Bulić, dosadašnji direktor financija ove tvrtke, Bojan Blagonić, dosadašnji direktor prodaje te Milko Mihovilović. Javnosti u svom prvom obraćanju zapravo nisu rekli ništa novo, osim da će pokušati osigurati daljnje poslovanje brodogradilišta te da će nastaviti raditi na postojećem planu restrukturiranja koji je trenutno u Ministarstvu gospodarstva te na koji to ministarstvo ponovno ima primjedbe.

- Preuzeli smo odgovornost upravljanja ovim sustavom u trenutku kada se društvo nalazi u poteškoćama s ciljem da stvorimo preduvjete za nastavak poslovanja čitave grupe i svih naših zaposlenika te da osiguramo kontinuitet poslovanja u gradnji brodova. Zahvaljujemo se i našim vjerovnicima koji nas prate u ovoj situaciji i koji su ključni za opstojnost našeg društva do trenutka ulaska u program restrukturiranja kada ćemo moći osigurati tržišno poslovanje cijele grupe - poručio je Bulić koji je inače u Uljanik na mjesto direktora financija stigao u svibnju ove godine iz TDR-a u situaciji koja je već za Uljanik bila poprilično alarmantna.

Kazao je da su prvi koraci uprave nastaviti suradnju s brodovlasnicima, s predstavnicima svih nadležnih institucija. Što se tiče plaće, koja još nije stigla te su radnici u štrajku već drugi tjedan, kaže da je to bila prva tema razgovora s nadzornim odborom i predstavnicima radnika.

- Da bismo rješavali plaće, nažalost ili na sreću, moramo se obratiti nadležnim institucijama države pri čemu moramo voditi računa o dugoročnim interesima Uljanika. Moramo osigurati budućnost Uljanika i dokazati da imamo budućnost. Dakle, sama plaća je de facto uvjet i dokaz da sve ovo skupa ima opstojnost - kazao je Bulić dodavši kako će na sastanku s predstavnicima države zamoliti da podršku oko isplate plaća. Kazao je i kako od Vlade očekuju punu podršku i da Uljanik prati u njegovom planu restrukturiranja.

- Mi ćemo nastaviti s postojećim planom restrukturiranja. Nije na nama da se to oteže mjesecima. Plan se nastavlja u kontinuitetu. Hoće li tu još biti promjena ili neće, o tome ćemo još puno razgovarati i to je pred nama - poručio je Bulić.

I sindikati i NO sada očekuje da se otvori komunikacija s Vladom, koja je očito „štekala“ za vrijeme prijašnje uprave. To je poručio sam predsjednik NO Samir Hadžić koji je zajedno s još dvojicom svojih kolega izabrao najnoviju upravu.

- Nadzorni odbor je dao sve od sebe. Trudili smo se naći u sposobne ljude i ljude iz Uljanika koji su u tijeku - kratko je poručio Hadžić.

Predstavnici tri sindikata koji djeluju u Grupi - Sindikat metalaca, Jadranski sindikat te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljni su smjenom na vrhu, ali od nove uprave puno očekuju. Tim više što je već Uljanik Grupu već napustilo oko 900 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24