Blaže kazne

Predstavljen novi zakon o Državnom inspektoratu: Ubuduće bez kazni za prve prekršaje

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.10.2018. u 11:41

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.10.2018. u 11:41

Zadar, 010813.
Kako je ministar Linic i najavio, danas su se na zadarskoj trznici pojavili inspektori drzavnog inspektorata koji su provjeravali dali su trgovci nakon danog roka od mjesec dana u svoje poslovanje uveli fiskalne blagajne.
Na fotografiji: zadarska trznica; inspektori u kontroli standa.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Ilustracija, zadarska tržnica

Hrvatska bi početkom 2019. godine ponovo trebala dobiti Državni inspektorat, ured koji će okupiti sve inspekcijske poslove koji su trenutno raspršeni u osam ministarstava.

Jedna od većih novosti je i da se blaži prekršaji gospodarskih subjekata neće kažnjavati ako su se dogodili prvi put, a i dozvolit će se rješavanje nepravilnosti u određenom roku.

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta jučer je predstavljen nacrt prijedloga Zakona o Državnom inspektoratu, koji je na javnom savjetovanju do 12. listopada, nakon čega ide na glasanje u Vladu. Načelnica Sektora tržišne inspekcije Ministarstva gospodarstva Vedrana Filipović Grčić pojasnila je da će novi Državni inspektorat biti samostalno tijelo i imati status državnog ureda.

- Tako ćemo pod isti krov staviti trenutnih 17 inspekcija iz područja trgovine, usluga, zaštite potrošača i sigurnosti neprehrambenih proizvoda, a oko 1450 trenutnih zaposlenika svih inspekcija nastavit će raditi za Državni inspektorat - naglasila je Vedrana Filipović Grčić.

Pomoćnik ministra gospodarstva Damir Juzbašić rekao je da se mjesto za gradnju sjedišta novog Državnog inspektorata još traži i da će vjerojatno biti riječ o državnom zemljištu. Dodao je da novih zapošljavanja vjerojatno neće biti, nego će se jednostavno okupiti svi već zaposleni inspektori.

Ideja je da se i građani lakše obraćaju inspektorima jer sada mnogi nisu bili sigurni na koju se adresu obratiti ako uoče nepravilnosti. Jedno od bitnih područja bit će sigurnost proizvoda, u kojem će se kroz djelokrug tržišne i sanitarne inspekcije objediniti provedba propisa.