Nove investicije

Predsjednica: 'Otvorenje novog pogona u Gubaševu poruka da se u Hrvatskoj isplati ulagati'

Predsjedica je istaknula kako demografske mjere imaju istaknuto mjesto u njezinu mandatu
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
 Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak na otvorenju novoga proizvodnog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" u Gubaševu, u blizini Zaboka, da je više od 18 milijuna kuna uloženih u pogon vrijedno svake pozornosti jer nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se ondje stvarati šalju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati.

Izgradnja novog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" financirana je i novcem iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu projekta "Dogradnja proizvodne hale i podizanje tehnološkog nivoa proizvodnje i prerade metala". Za dogradnju hale iz EU fondova je osigurano više od pet milijuna kuna. Obrt se bavi proizvodnjom predmeta od metala, koje 80 posto izvozi, a kako bi poboljšali kvalitetu i konkurentnost, osim u izgradnju, vlasnik tvrtke Vladimir Pleško ostatak novca uložio je u nabavu novih strojeva i opreme.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je na otvorenju novoga proizvodnog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" kako demografske mjere i strukovna izobrazba imaju istaknuto mjesto u njezinu mandatu. Ponovila je da se u Hrvatskoj susrećemo s kroničnim nedostatkom radne snage u gotovo svim, a posebno proizvodnim strukovnim zanimanjima.

"Krajnje je vrijeme stoga da parcijalne i povremene mjere zamijenimo konzistentnom državnom populacijskom politikom koja će u središte staviti upravo domaću radnu snagu kao najvrjedniji resurs gospodarskoga i svakog drugog razvoja, koja zaslužuje ne samo dostojnu plaću, već, naravno, i uvjete dostojne života radnika i dostojan život u našoj Hrvatsko", rekla je Grabar-Kitarović. Istaknula je kako se konačno mora omogućiti da strukovna izobrazba postane privlačna, relevantna i povezana s tržištem rada te da se mladoj osobi mora omogućiti ne samo stjecanje kompetencija za osobi rast i razvoj, nego i šansa da svojim radom osigura dostojan život sebi i svojoj obitelji.

U vezi s otvorenjem novog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" istaknula je kako je više od 18 milijuna kuna uloženih u nj vrijedno svake pozornosti jer nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se tu stvarati šalju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati.

Čestitajući što se 80 posto proizvoda tvrtke izvozi, istaknula je da izvozno orijentirano gospodarstvo treba biti temelj gospodarskog razvoja Republike Hrvatske i da je to temelj otvaranja novih radnih mjesta s višom dodanom vrijednošću.

Budući da je dio investicije ostvaren europskim novcem, predsjednica Grabar-Kitarović je iskoristila priliku te istaknula da fondovi mogu pridonijeti razvoju i tehnološkoj opremljenosti obrtnika, malih i srednjih poduzetnika na kojima počiva gospodarski razvoj Hrvatske.

"Neprijeporna je njihova važnost u doprinosu zapošljavanju i gospodarskom rastu i razvoju, a posebno unaprjeđenju naše konkurentnosti i inovativnosti. Zato obrtništvu i malom i srednjem poduzetništvu, kao važnom dijelu hrvatskoga gospodarstva i društva, i jest mjesto u vrhu naših zajedničkih ciljeva i prioriteta", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Vlasnik tvrtke Vladimir Pleško rekao je kako su se u pripremi projekta pobrinuli da se nabavom strojeva i opreme te mjernih uređaja omogući proizvodnja najsloženijih predmeta od metala, u visokom stupnju kvalitete i preciznosti, za što je potrošeno više od osam milijuna kuna, a u dodatnu nabavu opreme koja nije dio tog projekta i poboljšanje IT sektora tvrtka je uložila još četiri milijuna.

U obrtu je prije početka projekta bilo zaposleno 36 djelatnika, a predviđeni broj zaposlenih nakon završetka projekta bio je 41, no on je već premašen pa je sada 46 zaposlenih. I ukupni prihodi obrta veći su nego što je prema projektu bilo planirano za ovo razdoblje, istaknuto je na otvorenja novog pogona.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar također je rekao kako je zadovoljan novom investicijom, pri čemu je gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji ocijenio dobrim.

"Nikada ne govorimo o postotku nezaposlenih na području Krapinsko-zagorske županije, nego na temelju ovih podataka koje smo čuli, ja govorim o novootvorenim radnim mjestima. Od 2013. godine to je u gospodarstvu skoro četiri tisuće novih radnih mjesta. I to je najbolja demografska mjera – osigurati posao doma da nam ljudi ne odlaze s ovih naših zagorskih brega", poručio je Kolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:11