Slučajno ili ne

Predložena porezna olakšica za mlade je samo copy-paste metode iz Poljske?

Premijer Plenković početkom tekućeg mjeseca bio je u službenom posjetu Poljskoj
Danski premijer Lars Lokke Rasmussen (L), Andrej Plenković, Mateusz Morawiecki, poljski premijer
 REUTERS

Slučajno ili ne, Vlada Andreja Plenkovića svoj je prijedlog poreznih olakšica za mlade lansirala dva dana nakon što je gotovo identična mjera i službeno usvojena u Poljskoj. Jedna od razlika je što naša Vlada planira potpuno osloboditi plaćanja poreza na dohodak mlade do 25 godina, a u Poljskoj je ta dobna granica podignuta na 26 godina uz imovinski cenzus, koji kod nas ne bi bio u primjeni, od 20 tisuća eura godišnje zarade.

Podatak da je premijer Plenković početkom tekućeg mjeseca bio u službenom posjetu Poljskoj dodatno osnažuje procjenu da su u Banskim dvorima, u nedostatku boljih rješenja, jednostavno, u najbitnijem, prepisali koncept poreznih olakšica za mlade iz Poljske. Plenkovićeva Vlada napravila je odmak od poljskog primjera prijedlogom pedesetpostotnog oslobođenja plaćanja poreza na dohodak za mlade između 25 i 30 godina.

- Gledajući predloženu mjeru za mlade i kako ju je obrazložio ministar financija Zdravko Marića, bojim se da se upravo radilo o copy-paste metodi iz Poljske - komentira član Gospodarskog savjeta MOST-a nezavisnih lista Mislav Kraljević, koji je jedan od autora MOST-ova prijedloga mini porezne reforme ili neke vrste protuprijedloga Vladinom paketu poreznih izmjena. Kraljević kaže kako je MOST u pripremi svoga prijedloga konzultirao primjer Poljske vezano za porezne olakšice mladih.

- Odmah smo uočili da je poljski primjer poreznih olakšica za mlade neprimjenjiv na našu situaciju. U Poljskoj je nezaposlenost mladih oko 12 posto unutar ukupnog broja nezaposlenih, a u nas je ta stopa dvostruko viša. Znači, mi prvo moramo zaposliti mlade da bismo im onda mogli eventualno pomoći poreznim olakšicama - kazao nam je Vučetić.

U MOST-u su, umjesto oslobođenja od poreza na dohodak, kao brzu i efikasnu fiskalnu potporu mladima predložili reorganizaciju sustava dječjeg doplatka, s uvođenjem fiksne proračunske naknade za djecu.

Pokušali smo u HDZ-u i u Vladi doznati jesu li se u mini poreznoj reformi i uvođenju poreznih olakšica za mlade vodili za poljskim primjerom, no iz HDZ-a su nas uputili na Ministarstvo financija, odakle nismo dobili komentar na postavljeno pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:54