Predviđanje analitičara

Pred tržištem nekretnina mogla bi biti najgora godina od posljednjeg kolapsa 2008.

Kupovine nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama u studenom su pale za skoro osam posto
Kuća s oglasom za prodaju u SAD-u
 Shannon Stapleton / REUTERS

Pred tržištem nekretnina mogla bi biti najgora godina od posljednjeg kolapsa 2008., smatra tako James Stack, financijski analitičar i čovjek koji je predvidio i posljednju krizu.

Stack je u telefonskom intervjuu za Bloomberg rekao kako očekuje da će prodaja nekretnina nastaviti usporavati u sljedećih 12 i više mjeseci.

- Postoji i značajan rizik za cijene nekretnina ako dođe do recesije - dodao je.

Prije godinu dana Stack je bio među rijetkima koji su upozoravali da će rast kamatnih stopa na hipotekarnim kreditima utjecati na slabiju dostupnost nekretnina za građane. Nakon što je Bloomberg prošlog siječnja objavio njegove komentare, dionice građevinara zabilježile su desetodnevni pad, a godinu su završile s vrijednostima umanjenim za više od trećine.

Danas, godinu kasnije, znakovi da stižu nove nevolje na nekretninskom tržištu, ali i na gospodarskom planu općenito, sve su značajniji, smatra Stack.

Kupovine nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama u studenom su pale za skoro osam posto, u prosincu je palo i povjerenje potrošača, dok je mjerilo američke proizvodnje palo najviše od 2008. godine, samo dan nakon što je Apple smanjio predviđanja svojih prodajnih rezultata.

Stack je ipak istaknuo i kako je još prerano tvrditi je li doista riječ o novom nekretninskome balonu. To će, dodao je, ovisiti o tome što će se događati s ekonomijom općenito. Nažalost, balon se može prepoznati i definitivno ustvrditi tek gledajući unatrag, nakon što se već dogodio, objašnjava Stack.

Inače, svoje je prošlogodišnje upozorenje objavio nakon što je primijetio da je njegov „Housing Bubble Bellwether Barometer”, indeks vrijednosti dionica građevinara i hipotekarnih institucija porastao 80 posto u godinu dana, što je, smatra, znak da su se investitori još jednom previše zaigrali.

S druge strane, trenutna ekonomska stabilnost ohrabruje. Kamatne stope na 30-godišnje hipoteke rasle su od početka 2018. godine, a vrhunac od 4,94 posto dosegle su u studenom, međutim od tada su opet pale na 4,51 posto. Nezaposlenost u SAD-u najniža je u proteklih nekoliko desetljeća, a poslodavci su u prosincu zaposlili najviše radnika u 10 mjeseci.

Ipak, kako tvrdi Stack za Bloomberg, šteta je učinjena.

- Čak i da kamatne stope ostanu gdje jesu ili lagano padnu u 2019. godini, nije vjerojatno da će doći do psihološkog preokreta. Ljudi su se trgnuli i shvatili da je pristupačnost nekretnina velik problem - zaključuje Stack.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:52