VLASNIČKO PRESLAGIVANJE

PPD kupio 6,4% Fortenova grupe, dionice preuzeo od malih dobavljača i banaka

Dobra je vijest da jedna kompanija smatra da “imate potencijal razvoja” i da ste vrijedni kupnje na tržištu
Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva
 Darko Tomaš / CROPIX

Prvo plinarsko društvo, odnosno njihov matični koncern Energia naturalis (ENNA grupa), čiji je vlasnik i predsjednik Uprave Pavao Vujnovac, otkupilo je šest posto vlasništva Fortenova grupe od malih dioničara Agrokora, neslužbeno je doznao Bloomberg, a to su nam u petak potvrdili u ENNA grupi.

“ENNA grupa raspolaže s takozvanim Kompletima novih instrumenata, izdavatelja tvrtke Fortenova Group TopCo B.V., koji nose oko 6,4 posto glasačkih prava na skupštini izdavatelja. Riječ je o vrijednosnim papirima kojima se trguje na sekundarnom financijskom tržištu. Mi smo grupacija koja se primarno bavi i bavit će se energetikom i logistikom. Istodobno, kontinuirano ulažemo u projekte i kompanije u hrvatskom gospodarstvu za koje smatramo da imaju potencijal razvoja”, stoji u odgovoru na naše pitanje, koji je potpisao Damir Spudić, direktor financija ENNA grupe.

Veliki diskont

U Fortenova grupi su nam, pak, rekli da ne mogu komentirati vlasnička preslagivanja. Već su neko vrijeme kružile glasine da PPD okrupnjava svoj udio u Fortenova grupi, ali ovo je sada i službena potvrda tih informacija. To je prva velika vlasnička transakcija u tom koncernu nakon nagodbe vjerovnika Agrokora, a vlasnička struktura Fortenova grupe prije ovih transakcija govorila je kako ruska Sberbank ima 39 posto udjela, ruska banka VTB trži 7,5 posto udjela, “imatelji obveznica”, koje predvodi fond Knighthead Capital Management iz SAD-a, drže 24,9 posto vlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erstea, koje imaju 15,3 posto udjela, od čega Zagrebačka banka 2,9 posto.

Na kraju su bili dobavljači koji zajedno drže 4,7 posto vlasništva, a među njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela u novom Agrokoru. Navodno je ENNA grupa kupovala dionice baš od malih dobavljača, poput Francka, i nekih banaka, a zasad je teško spekulirati zbog čega je PPD krenuo u okrupnjavanje portfelja u Fortenova grupi.

Jedan od razloga bi mogao biti to što se sada na tržištu udjeli u Fortenova grupi vjerojatno mogu kupiti s velikim diskontom, pa se potencijalni kupci, poput PPD-a, mogu nadati da će zaraditi prodajom tih udjela kada se tvrtka restrukturira i kada naknadno u prodaju krenu veliki igrači, poput Sberbanke ili drugih fondova, odnosno kada Fortenovu bude preuzimao neki “treći igrač”.

U PPD-u, dakle, vjerojatno razmišljaju kako su trenutačni problemi koji muče Fortenova grupu - od blokade njihove imovine u Sloveniji (Mercator) i Srbiji, do određene stagnacije poslovanja perjanica poput Leda i Jamnice - manji uteg u odnosu na diskont po kojem mogu dobiti udjele u Fortenova grupi i buduću zaradu.

No, to su, kako smo rekli, samo spekulacije, a o njihovim motivima će možda nešto više uskoro reći Pavao Vujnovac u vremenu ispred nas. PPD je, inače, jedna od naših najvećih energetskih kompanija koja se bavi uvozom, opskrbom i trgovinom plinom, a u 2018. je imala prihod od 8,7 milijardi kuna, dok je čitava ENNA grupa imala u 2018. prihod od 10,9 milijardi kuna. U svom sastavu ENNA grupa, osim PPD, ima vlasničke udjele u Petrokemiji, Luci Ploče i tvrtki ENNA Transport koja se bavi željezničkim cargo prijevozom, “koristeći benefite odličnoga geografskog položaja i organizirajući prijevoze diljem Europe”.

Ekspanziji nije kraj

PPD grupa, pak, ima sjedište Vukovaru u Hrvatskoj, a tvrtke u Švicarskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji iz kojih posluju diljem Europe. Pritom PPD posjeduje koncesiju za distribuciju plina u gradu Vukovaru i devet općina Vukovarsko-srijemske županije (Bogdanovci, Borovo, Tompojevci, Negoslavci, Tovarnik, Nijemci, Markušica, Tordinci i Trpinja), te je 100-postotni vlasnik distribucijske mreže koja je u cijelosti sagrađena privatnim investicijama. Jednako tako je PPD registriran pri Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) kao voditelj bilančne skupine, u potpunosti ovlašten za uvoz prirodnog plina, a prirodni plin PPD uvozi na oba hrvatska interkonektora (Rogatec i Drávaszerdahely).

Iako zasad u ENNA grupi nisu htjeli ništa više reći o tome hoće li nastaviti kupovati udjele u Fortenova grupi, neki od malih dioničara Fortenova grupe su nam rekli kako je njihov dojam da ovo nije kraj vlasničkoj ekspanziji ENNA grupe u Fortenova grupi.

Ovo je svakako, nakon dosta loših vijesti posljednjih mjeseci za Fortenova grupu, vezanih za imovinske probleme u Sloveniji i Srbiji, dobra vijest za taj koncern. Iako to ništa ne znači za poslovanje njihovih tvrtki, dobra je vijest da jedna velika kompanija smatra, službeno i javno, da “imate potencijal razvoja” i da ste vrijedni kupnje na tržištu. Premda po velikom diskontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:12