Ulazak u eurozonu

'Pozitivne strane eura nadmašuju negativne, no uvođenje je prvi korak, izazov tek dolazi'

Luka Burilović je dodao kako “gospodarstvenici, a pogotovo izvoznici, dominantno podržavaju uvođenje eura”
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
 Hrvatska gospodarska komora (HGK)

- Pozitivne strane eura značajno nadmašuju one moguće negativne. S preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti, HGK podupire hrvatski ulazak u eurozonu. No, nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije - istaknuo je predsjednik Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Naime, nakon što je premijer Andrej Plenković danas na konferenciji vezanoj uz utjecaj uvođenja eura na gospodarska kretanja kazao kako Hrvatska već iduće godine ulazi u Europski tečajni mehanizam te da će do kraja njegovog mandata ispuniti uvjete za uvođenje eura, o pitanju ulaska Lijepe naše u eurozonu oglasila se i HGK. Burilović je u sklopu toga i naglasio kako skeptičnost po pitanju eura uglavnom dolazi iz neinformiranosti, a to je potvrdio i Michael Faulend, viceguverner HNB-a. Naime, kako je kazao, ankete o uvođenju eura pokazuju da su građani slabo upoznati s prednostima koje euro donosi njima i hrvatskom gospodarstvu u cjelini.

Hrvatska gospodarska komora (HGK)
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

- Stoga je važno ulagati dodatan napor s ciljem informiranja javnosti o euru, posebice o tome što on znači za Hrvatsku, kao i o samom procesu njegova uvođenja - zaključio je Faulend, a Burilović je dodao kako “gospodarstvenici, a pogotovo izvoznici, dominantno podržavaju uvođenje eura”.

- Ne smijemo zaboraviti da se oko dvije trećine naše robne razmjene odvija s članicama europodručja te da iz njih dolazi i velika većina ukupnih inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku. Većinu kriterija zadovoljavamo pa se nadam da će naše kune u zasluženu mirovinu već za nekoliko godina - poručio je.

Da hrvatske kompanije nestrpljivo očekuju uvođenje eura potvrdio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

- Kao predsjednik Uprave kompanije koja je stopostotni izvoznik, jasno je kako sam veliki zagovornik uvođenja eura. Tečajna politika koja se provodi nama izvoznicima ne ide u prilog i ona je jedna od najvećih prepreka u povećanju profitabilnosti. U tim je okolnostima vrlo teško ostati konkurentan na zahtjevnom globalnom tržištu, posebice u industriji u kojoj mi radimo - izjavio je Došen.

Hrvatska gospodarska komora (HGK)
Marko Jurčić, Hrvoje Krstulović, Marinko Došen, Miroslav Klepač, Ivan Jandrić i Michael Faulend

Miroslav Klepač, član Uprave Croatia osiguranja je naglasio da će, ukupno gledano, ulazak u eurozonu imati pozitivne efekte.

- S obzirom na to da većina osiguratelja u Hrvatskoj ima dosta imovine u eurima, ta će se imovina gledati kao manje rizična, niži će biti kapitalni zahtjevi, jer će nestati valutni rizik u odnosu na euro, kao i neki drugi regulatorno formirani rizici. Uvođenje eura imat će i negativnih efekata. Negativno će se odraziti na ekonomski kapital društava kroz obračunavanje obveza, jer će se diskontirati s nižim kamatnim stopama te će iskazane obveze biti u konačnici veće - pojasnio je Klepač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:31