Cijena turističkog booma

Povećanje stanovnika za 5,5 puta u Medulinu pritisak je za trgovine koje ostaju prazne

Pritiska nisu pošteđeni ni Crikvenica s povećanjem stanovništva od 200 posto, Rovinj s 260 posto i Orebić kraj Dubrovnika s 230 posto
 CROPIX

Broj stanovnika u istarskom gradiću Medulin povećat će se za 469 posto u kolovozu ove godine, prema izračunima Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Grad Medulin koji, inače, ima samo šest tisuća stanovnika, u ljetnim mjesecima, skočit će na više od 33 tisuće ljudi, a slična je situacija i s gradom Ninom koji se u kolovozu napuni s 15 tisuća ljudi, a inače ima tek tri tisuće.

Prema istraživanju HGK-a, povećanje broja stanovnika u kolovozu na cijelom Jadranu kreće se od 40 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, do nevjerojatnih 129 posto u Istarskoj županiji.

Iako te brojke ohrabruju, a HGK čak procjenjuje da će ova sezona za čak pet posto potući prošlogodišnju u kojoj je zabilježeno 17,4 milijuna turista, upozoravaju na izrazitu sezonalnost turizma u Hrvatskoj. Usporedbom kolovoza s turistički najmanje popularnim mjesecom siječnjem dolazi se do omjera u turističkim posjetama od 60 naprema 1. Za usporedbu, prva iduća zemlja u EU po visini toga omjera je Grčka, s otprilike 20:1, stoji u priopćenju.

- Podaci prikazuju visoku koncentraciju ostvarenog broja noćenja na samo dva mjeseca središnje sezone, što je jedan od velikih problema turističke djelatnosti u Hrvatskoj – smatra Zvonimir Savić, direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize, dodajući da je potrebno proširiti ponude i poduzeti mjere koje bi omogućile produljenje sezone.

Uz to, sezonalnost opterećuje i komunalnu infrastrukturu pojedinih gradova i općina, pišu. Primjerice, povećanje stanovnika za 5,5 puta u Medulinu veliki je pritisak za lokalne trgovine na malo koje često ne uspijevaju prilagoditi svoju ponudu kratkoročno povećanoj potražnji. Sličnog pritiska nisu pošteđeni ni Crikvenica s povećanjem stanovništva od 200 posto, Rovinj s 260 posto i Orebić kraj Dubrovnika s 230 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35