Više režije

Povećanje od 28%: cijena plina na europskim burzama raste, čeka li nas skuplja zima?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 14:08

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 14:08

Zagreb, 300114.
Vodnikova ulica.
Reportaza o energetskom pregledu stanova radi izrade energetskog certifikata u stabmbenoj zgradi u Vodnikovoj ulici 10.
Na fotografiji: centralno grijanje.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Ilustracija

Ljeto je pred vratima, no unatoč sve toplijem vremenu i manjoj potrošnji plina, cijena tog energenta na europskim burzama raste.

Tako su cijene danas na nama najbližoj burzi na plinskom čvorištu u austrijskom Baumgartenu u odnosu na početak svibnja prošle godine više za 4,8 eura po megavatsatu, što je povećanje od 28 posto.

Isti trend vidljiv je diljem kontinenta. Tako su, primjerice, cijene na najlikvidnijoj europskoj burzi, nizozemskom TTF-u, porasle čak za 5,73 eura po megavatsatu ili 36 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Analitičari ocjenjuju kako postoji više razloga za ovaj trend. Prvenstveno, dobavne cijene plina u dugoročnim ugovorima i dalje su često vezane uz kretanje cijene nafte, a nafta je u ovom trenutku otprilike 55 posto skuplja nego što je bila u istom periodu 2017. godine.

Drugi važan faktor su vremenske prilike koje izravno utječu na potrošnju plina. Iako su sada temperature u Europi relativno visoke, relativno hladni travanj rezultirao je većim količinama povlačenja plina iz europskih skladišta. Kako su razine njihove popunjenosti niže nego što su bile lani, logično je i očekivanje da će u periodu njihovog ponovnog punjenja potražnja biti povećana.

Također, na odnos ponude i potražnje za prirodnim plinom na europskom tržištu utjecao je i privremeni pad proizvodnje na velikim poljima u Nizozemskoj i Norveškoj, izazvan radovima na održavanju.

Na koncu, tu je i geopolitički rizik mogućih prekida u opskrbi izazvan nestabilnostima u odnosima Rusije i Ukrajine, te na Bliskom istoku.

Nastave li se aktualni trendovi, iduća zima mogla bi biti nešto skuplja od prethodne.