Tržište rada

Potražnja za ova dva zanimanja skočila za čak 56 posto

Najveći pad potražnje za radom zabilježen je u jadranskim županijama
Ilustracija
 Boris Kovačev / CROPIX

Premda je potražnja za radom i dalje znatno slabija nego u istom razdoblju lani, OVI indeks Ekonomskog instituta za kolovoz ipak upućuje na postupni oporavak na tržištu rada.

Taj mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta pokazuje da ih je u kolovozu bilo 25 posto manje nego u istom mjesecu lani, a iako se radi o padu, na Ekonomskom institutu objašnjavaju da je on “razmjerno nizak usporedi li se s padom u drugom tromjesečju”. Za djelomični oporavak najzaslužnija je povećana potražnja za zanimanjima vezanim uz građevinski sektor, “vjerojatno kao posljedica sanacije zagrebačkog potresa”.

Potražnja za građevinskim radnicima i zidarima porasla je za 56 posto u odnosu na isti mjesec 2019., a potražnja za inženjerima građevinarstva veća je 20 posto. Osim ovih zanimanja, veći je interes poslodavaca i za stolarima, strojarima, elektrotehničarima te inženjerima strojarstva. Najveći pad potražnje za radom zabilježen je u jadranskim županijama. Da je sezona ove godine nešto ranije završila, sugeriraju i podaci HZMO-a prema kojima je, nakon tri mjeseca, zabilježen blagi pad broja osiguranika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:22