Problemi se množe

Potpuni raspad u Venezueli: jedna od najvećih hiperinflacija u povijesti srušila je burzu

Zbog inflacije u Venezueli, regulatori moraju denominirati valutu
Fotografije iz Venezuele, skroz desno novčanica od 5000 bolivara
 Marco Bello / Reuters / Profimedia, Alamy

Inflacija u Venezueli je toliko ekstremna da je srušila burzu, izvještava Bloomberg. Naime, regulatori moraju “maknuti” tri nule s cijena dionica na burzi budući da računala ne mogu više izdržati rast vrijednosti lokalnih dionica. Vlada je inače postupak denominacije bolivara najavila za lipanj, no zbog tehničkih ograničenja to će morati učiniti mjesec dana ranije.

Venezuela ima najveću stopu inflacije na svijetu s godišnjom stopom od 15,57 posto, prema Forbesu, a “nalet” hiperinflacije počeo je krajem 2016. kada je ta stopa prešla hiperinflacijsku granicu od 50 posto mjesečno. Danas mjesečna stopa inflacije u Venezueli iznosi 167 posto zbog čega je ta latinoamerička država na zloglasnoj listi najvećih hiperinflacija u povijesti.

Inače, vrijednost bolivara u odnosu na dolar pala je više od 99 posto u proteklih nekoliko godina, a Caracas indeks samo je ove godine porastao za 1.584 posto. Ipak, rast indeksa nema veze s povjerenjem u venezuelanske kompanije nego pojedinci i kompanije očajnički ulažu u dionice s nadom da će zaštititi svoje štednje od padajuće valute i hiperinflacije.

Venezuela, koja ima najveće potvrđene naftne zalihe na svijetu, uništena je padom cijene nafte 2014. godine. Iako bi se moglo zaključiti da će recentni rast cijene nafte na više od 70 dolara po barelu pomoći da se država polako izvuče iz ekonomskih problema, to se vrlo vjerojatno neće dogoditi. Naime, naftna industrija u Venezueli u jednako je lošem stanju kao i ostatak države.

- Cijene su odlične, ali je venezuelanska produkcija katastrofa tako da im to baš i ne pomaže previše. Došli su do točke u kojoj nisu u sposobnosti iskoristiti visoke cijene – izjavio je Ray Zucaro, vodeća osoba za investicije u RVX-u za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:47