Investicije

Potpisan ugovor za gradnju cesta u Industrijskoj zoni Kukuljanovo vrijedan 25,2 mln kuna

Projekt obuhvaća izgradnju prometnica dužine 1100 i 350 metara te pripadajuće odvodnje, javne rasvjete i ostalih potrebnih instalacija
Industrijska zona Kukuljanovo
 Tea Cimaš / Hanza Media Arhiva

Ugovor o izgradnji i opremanju dviju cesta u Industrijskoj Zoni Kukuljanovo, vrijedan 25,2 milijuna kuna, potpisan je u četvrtak. Od ukupne ugovorene sume, financijska potpora iz EU-ova operativnog programa Konkurentnost i kohezija je 10 milijuna kuna.

Projekt obuhvaća izgradnju prometnica dužine 1100 i 350 metara te pripadajuće odvodnje i vodovoda, javne rasvjete i ostalih potrebnih instalacija. Njihovom izgradnjom povećat će se dostupnost infrastrukture industrijske zone Kukuljanovo i omogućiti investitorima još 300 tisuća četvornih metara prostora u zoni.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić rekao je da je u Industrijskoj zoni Kukuljanovo u pripremi ili izgradnji 14 novih hala, te da je cilj da se u toj zoni osigura ukupno više od 10.000 radnih mjesta. Sada je u zoni više od 200 tvrtki, s više od 4600 zaposlenih, a zona ima ukupno više od 5 milijuna četvornih metara.

Prometnice će se graditi u okviru projekta Grada bakra "Gospodarsko središte Hrvatskog primorja", koji, kako je rekao, obuhvaća viziju gospodarskog razvoja, a odnosi se i na dio područja bivše koksare, i na još jednu poduzetničku zonu na području Bakra. Ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je nazočio potpisivanju ugovora, rekao je da je poduzetnička zona grada Bakra jedna od najvećih i najperspektivnijih te jedna od brojnih poduzetničkih zona u Hrvatskoj, koje se komunalno i infrastrukturno opremaju.

Vizija je da se osiguraju kvalitetna radna mjesta, kvalitetni investitori, ista ona radna mjesta zbog kojih mladi odlaze iz Hrvatske, dodao je.

"EU fondovi mijenjaju Hrvatsku. Kroz nepovratna sredstva, kroz strukturne fondove EU, ovakve investicije sigurno će promijeniti Hrvatsku, a ovo je stvaranje preduvjeta da bi se događali poželjni projekti. Kad za investitora prepremite infrastrukturu, riješite sve imovinsko-pravne probleme i ponudite mogućnost da započne s gradnjom u istom danu kada potpiše ugovor, to je za pravog investitora puno važnije od svih poreznih i drugih olakšica, a ono što mu kroz zakonodavni okvir dajete kao dodatni benefit, to je samo dodatni plus," naveo je.

Horvat je ustvrdio da će 2019. godina biti godina u kojoj će rasti industrijska proizvodnja, investicije u nova inovativna rješenja, izvoz i nova inovacijska mreža te će se osigurati kontinuitet u investiranju u istraživanje i razvoj, kao pretpostavke novih investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08