Dan velikih planova

Poticaji i ulagačima koji ne zapošljavaju nove ljude, nego robotiziraju proizvodnju

Poslodavci ne očekuju da će 2020. donijeti reformski zamah s obzirom na izbore
Darko Horvat na konferenciji 'Dan velikih planova'
 Damir Krajac / CROPIX

Pravo na državne poticaje ubuduće bi trebali imati i oni ulagači koji neće otvarati nova radna mjesta, nego će robotizirati proizvodnju, najavio je Darko Horvat, ministar gospodarstva, na jučer održanom Danu velikih planova, konferenciji koju organizira tjednik Lider.

- Ako dajete priliku onima koji bi trebali automatizirati procese i u funkcioniranje tvrtki uvesti nova softverska rješenja, zbog čega moraju smanjiti broj radnih mjesta, onda takvom poduzetniku ne možete uskratiti priliku da dio svojih zaposlenika smanji ili ih prekvalificira. Vremena za improvizaciju nemamo, moramo preuzimati dobre poduzetničke prakse razvijenijih zemalja - rekao je Horvat na marginama konferencije u zagrebačkom hotelu Westin, najavivši da bi se zakonski prijedlog u javnoj raspravi trebao naći za koji dan, a sam zakon trebao bi biti izmijenjen do kraja godine. Naglasio je i kako davanje potpora investitorima neće uvjetovati nikakvim otpuštanjima, ali ni novim zapošljavanjem.

Prema sadašnjem Zakonu o poticanju ulaganja, pravo ulagača na državne poticaje vezano je uz otvaranje pet, deset ili 15 novih radnih mjesta. No, problem je što digitalizacija i robotizacija radnih procesa investitorima sve više otežava ispunjavanje tih uvjeta. Na to je ukazao i Horvat, koji je istaknuo da nam filozofija mora ići u smjeru automatizacije.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a upozorila je da Hrvatska kaska u reformskom procesu za drugim zemljama. Štoviše, poslodavci niti ne očekuju da će sljedeća godina donijeti neki reformski zamah s obzirom na to da su pred nama predsjednički i parlamentarni izbori, kao i predsjedanje Europskom unijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:27