Tapkaju u mjestu

Posustaje najjača europska ekonomija: Njemačka industrijska proizvodnja u snažnom padu

Industrijska proizvodnja pala je u travnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec
Ilustracija, radnik u tvornici Mercedes Benz-a
 Ralph Orlowski / REUTERS

Njemačka industrijska proizvodnja snažno je pala u travnju, a smanjene su i nove narudžbe, pokazuju službeni podaci, nagovješćujući posustajanje vodećeg europskog gospodarstva.

Industrijska proizvodnja pala je u travnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 1,7 posto, izvijestilo je danas ministarstvo gospodarstva i energije.

Najviše je smanjena proizvodnja potrošačkih i intermedijarnih dobara, za 2,1 odnosno 2,0 posto.Pad proizvodnje zabilježen je i u energetskom sektoru, za 1,6 posto.

Svijetla točka bio je građevinski sektor sa skokom proizvodnje za 3,3 posto. Bojazni od posustajanja najvećeg europskog gospodarstva dodatno potpiruje jučerašnji podatak ministarstva o padu novih narudžbi u industriji u travnju, za 2,5 posto u odnosu na ožujak kada su smanjene 1,1 posto.

Najviše su pritom pale narudžbe iz eurozone, za 9,9 posto, što nije nadoknadio ni 5,4-postotni skok potražnje iz trećih zemalja.

U ministarstvu konstatiraju da je početak drugog tromjesečja bio "slab" za industrijsku proizvodnju, izdvajajući među razlozima velik broj državnih praznika. S obzirom na kontinuirani pad novih narudžbi, priznaju ipak da će "rast industrije vjerojatno usporiti" u bliskoj budućnosti.

Tapkamo u mraku

"Gospodarstvo nedvojbeno tapka u mjestu, nikako da ubrza", konstatira analitičar banke ING Diba Carsten Brzeski.

Sve je teže po njegovim riječima opravdavati slab početak godine jednokratnim faktorima, poput državnih praznika.

"Čini se da ograničenja na strani ponude sve više prigušuju izglede za rast Njemačke", objašnjava.

Odvojeno je državni statistički ured danas izvijestio o padu sezonski i kalendarski prilagođenog njemačkog trgovinskog viška u travnju na 19,4 milijarde eura, s gotovo 22 milijarde u ožujku.

Izvoz je pritom gotovo stagnirao u odnosu na ožujak dok je uvoz poskočio 2,2 posto.

Njemački trgovinski partneri u Europi i SAD vjerojatno će biti zadovoljni osjetnim povećanjem uvoza budući da se često žale da Njemačka ne ulaže dovoljno napora kako bi potaknula domaću potražnju.

Među najglasnije kritičare kronične neravnoteže spada američki predsjednik Donald Trump, zaprijetivši, između ostalog, carinama na uvoz automobila koje bi posebno žestoko pogodile njemačku automobilsku industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:08