Vjetar u leđa

Poslovni anđeli u srcu Zagorja: 'Odlučio sam otvoriti ured nakon SP-a u Rusiji'

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

22.1.2019. u 11:33

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

22.1.2019. u 11:33

Zabok, 210119.
Dvorac Bracak.
Otvorenje prvog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih andjela (WBAF) na podrucju Europske unije. Na fotografiji: dvorac Bracak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Dvorac Bračak

U dvorcu Bračak otvoren je prvi europski ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF), a za odabir upravo Hrvatske za lokaciju tog ureda zaslužni su Nikola Tesla i hrvatski nogometaši, ispričao je Baybars Altuntas, predsjednik Upravnog odbora WBAF-a.

On je na poziv Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije, u travnju stigao u Hrvatsku u posjet, kako mu je Kolar objasnio, najboljeg europskog muzeja. No, uz Muzej krapinskih neandertalaca, u Altuntasov je raspored bio uključen i razgled dvorca Bračak koji je do 2007. služio kao bolnica. Nakon gradnje nove bolnice, Bračak je zarastao u korov i propadao sve do 2011. kada je počela obnova i pretvaranje u energetski neovisan objekt Energetski centar Bračak i sjedište Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Uz to, u dvorcu se nalazi i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije.

Važna je inovacija 

Ipak, Altuntasu to nije bilo dovoljno da Hrvatska postane glavni europski centar za mrežu poslovnih anđela.

- Nekoliko mjeseci kasnije gledao sam finale Svjetskog nogometnog prvenstva, odnosno utakmicu između Hrvatske i Francuske, i priču o hrvatskom uspjehu. Mislio sam si: Turska to nije mogla učiniti, Njemačka to nije mogla učiniti, Španjolska, UK, nitko to nije mogao učiniti, a Hrvatska je učinila. Mala zemlja od samo četiri milijuna stanovnika došla je do finala Mundijala – prisjetio se Baybars Altuntas, koji je nakon 90 minuta utakmice nazvao Renatu Brkić, visoku povjerenicu za WBAF u Hrvatskoj, i rekao joj: “Spreman sam!”.

- Nije važno koliko je zemlja velika ili mala, bitan je san i koliko ljudi vjeruju u sebe i svoje snove – smatra predsjednik Upravnog odbora WBAF-a, koji je upravo tim riječima odboru WBAF-a predstavio Lijepu našu. Dodao je i da je u Hrvatskoj rođen Nikola Tesla, a Tesla je, kako je objasnio, jedan od očeva inovacija, čije je poticanje jedan od ciljeva poslovnih anđela.

- Danas je važna inovacija. Izazov za poduzetnike u 21. stoljeću je pronaći investitore, no oni trebaju puno više od toga. Novac se može naći iz više izvora, ali samo poslovni anđeli pružaju i mentorstvo – kazao je Altuntas. Samo šest mjeseci nakon tog inspirativnog govora, na sjeverozapadu Hrvatske otvoren je WBAF-ov ured.

Zabok, 210119.
Dvorac Bracak.
Otvorenje prvog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih andjela (WBAF) na podrucju Europske unije. Na fotografiji: dvorac Bracak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Dvorac Bračak

 

U tom će uredu, kako je pojasnila Brkić, poslovni anđeli pomoći u rastu i razvoju hrvatskog poduzetništva. Poslovni anđeli su, kako je rekla, “osobe velikog bogatstva koji žele investirati i pomoći mladim tvrtkama, odnosno ljudima koji su tek na početku svoje poduzetničke karijere, i to ne samo financijski, nego i znanjem i kontaktima”.

- Stoga će se u dvorcu Bračak održavati edukacije poduzetnika i potencijalnih poslovnih anđela, a u svibnju će biti održan jednotjedni trening za investitore oplemenjen turističkom ponudom razgleda Hrvatskog zagorja - ispričala je visoka povjerenica za WBAF u Hrvatskoj.

Kako bi to sve bilo moguće, u prostorima Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, bit će sagrađeno i opremljeno 13 inkubacijskih prostora, multifunkcionalna dvorana, inovativni laboratorij te centar za robotiku, pohvalila se Martina Jantol Županić, direktorica Poduzetničkog centra. Vrijednost projekta je 33 milijuna kuna.

Zabok, 210119.
Dvorac Bracak.
Otvorenje prvog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih andjela (WBAF) na podrucju Europske unije. Na fotografiji: otvorenje.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Uredi svjetskog investicijskog foruma poslovnih andjela

 

Poduzetnička mreža

- Običaj je da takvi uredi budu otvoreni u velikim metropolama u zemljama kao što su Njemačka ili Francuska, a ne u ovako malim zemljama poput naše. No, mi smo spremni nabijati tempo – ambiciozno je rekao Željko Kolar koji je potpisivanjem ugovora o suradnji postao predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska, a sam ured vodit će Poduzetnički centar županije koja je i nositelj licence svjetske mreže poslovnih anđela.

No, Kolar ne želi stati samo na razvoju svoje županije i poticaju poduzetnicima u zajednici.

- Želimo zajedničkim radom već u prvoj godini stvoriti poduzetničku mrežu poslovnih anđela ne samo iz Hrvatske, nego i iz okolnih zemalja iz Europske unije. Moja uloga je biti moderator i medijator u poduzetničkom sustavu i spajati lokalnu, nacionalnu i regionalnu razinu razvoja poslovnog sektora - kazao je župan Krapinsko-zagorske županije, dodavši da će “omogućiti povezivanje poduzetnika s investitorima koji su spremni uložiti novac i znanje”.

Predsjednica Republike primila predsjednika Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak predsjednika Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela Baybarsa Altuntasa, koji u Hrvatskoj boravi u povodu službenog otvaranja prvog ureda ove poslovne mreže u Europskoj uniji, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Službeno partnerstvo u organizaciji Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (World Business Angels Investment Forum) preuzela je Krapinsko-zagorska županija, a jučer otvoreni ured u Hrvatskoj vodit će Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije.

"Predsjednica Republike čestitala je Krapinsko-zagorskoj županiji što je postala dio ove financijske i poslovne mreže te izrazila uvjerenje kako će novootvoreni ured našim poduzetnicima početnicima i poduzetnicima u intenzivnoj fazi rasta pomoći u poslovnom povezivanju te olakšati pristup kapitalu, u čemu im osobno daje punu potporu", ističe se u priopćenju Ureda predsjednice.

Hina