Sastanak u Ministarstvu

'Posljedice epidemije još nisu 'katastrofične', krenuli smo kreirati okvirne mjere'

Ministar financija Zdravko Marić nakon održanog sastanka istaknuo je kako je sastanak bio uspješan, te da mu je drago što svi sektori uspješno surađivali
Gari Cappelli, Darko Horvat, Zdravko Marić, Davor Božinović, Josip Aladrović
 Davor Pongračić / CROPIX

U Ministarstvu financija održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za razvitak na kojemu se raspravljalo o mjerama za suzbijanje utjecaja koronavirusa na gospodarstvo i financije.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar turizma Gari Cappelli, ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te čelnici HUP-a, HGK-a i HBOR-a.

Ministar financija Zdravko Marić nakon održanog sastanka istaknuo je kako je sastanak bio uspješan, te da mu je drago što su svi sektori uspješno surađivali.

- Svi smo se složili da je prva i osnovna varijabla na koju moramo paziti upravo očuvanje radnih mjesta, ali i likvidnost svih sektora. Svi pamtimo, ne tako davna razdoblja kada smo bili suočeni s velikim padom radnih mjesta i koliko je vremena prošlo da se stvari vrate u 'normalu' – istaknuo je Marić, dodajući kako se takva slika ne smije ponoviti.

- Moramo osigurati i adekvatan tijek roba kako bi svi poduzetnici mogli normalno funkcionirati. Krenuli smo s kreiranjem okvirnih mjera koje ćemo na kraju svi skupa i implementirati – poručio je.

Ministar financija dodao je kako posljedice epidemije kod nas još uvijek nisu 'katastrofične', ali isto tako da nitko ne može procijeniti koliko će dugo ova kriza potrajati kao ni koliko će u konačnici utjecati na naše gospodarstvo.

- Na vrijeme smo krenuli u pripremanje mjera i svi smo se složili da je čuvanje radnih mjesta najvažnije, kako u turizmu koje nam je pred vratima, tako i u ostalim sektorima – kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

- Brojni hotelijeri, ali i ugostitelji, već su sada krenuli s pripremama budućeg kadra, te im iz tog razloga moramo pokazati da pratimo situaciju i da radimo na mjerama pomoći - istaknuo je Cappelli.

Zagreb, 110320.
Ministarstvo financija.
Sastanak ministra Zdravka Marica s poslodavcima o mjerama Vlade zbog posljedica koje koronavirus ima na gospodarstvo.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Sastanak ministra Zdravka Marića s poslodavcima o mjerama Vlade zbog posljedica koje koronavirus ima na gospodarstvo

- Brzom reakcijom šaljemo poruku i stranim partnerima da držimo sve pod kontrolom i da se turisti kod nas mogu osjećati sigurno - dodao je.

Glavni direktor HUP-a, Davor Majetić, pojasnio je kako je zadovoljan da su našli zajednički jezik s vladajućima.

- Prvi cilj je, naravno, osigurati adekvatnu skrb za ljudsko zdravlje, a zatim radna mjesta i poslovna aktivnost. Drago mi je da smo krenuli u vrlo otvoren razgovor - poručio je.

Marić je još jednom istaknuo kako je najvažnije da su vladajući, ali i predstavnici privatnog sektora, na vrijeme krenuli s izradom kriznog plana.

- Kako se situacija bude razvijala tako ćemo se i mi prilagođivati. Pokušat ćemo predvidjeti sve moguće prijetnje koje će kriza izazvati – još jednom je istaknuo Marić, dodajući kako im je najvažnije osigurati isplate plaća i zadržavanje radnih mjesta, te da se ne žele uspoređivati s ostalim zemljama. Između ostalog, kazao je kako će se idući tjedan održati još jedan sastanak.

Zagreb, 110320.
Ministarstvo financija.
Sastanak ministra Zdravka Marica s poslodavcima o mjerama Vlade zbog posljedica koje koronavirus ima na gospodarstvo.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Sastanak ministra Zdravka Marića s poslodavcima o mjerama Vlade zbog posljedica koje koronavirus ima na gospodarstvo

Poručio je i kako već sada u postojećem poreznom sustavu imamo uvedeno odgodu otplata kredita u kriznim situacijama, te da će na tom tragu raditi i na mjerama za sve one koji su pogođeni koronavirusom. Osim toga, nadodaje kako postoji mogućnost uvođena još nekih olakšica poduzetnicima.

Na upit novinara o nekim konkretnim rokovima Majetić je pojasnio kako su rokove sami sebi zadali i da su se svi složili da je najbolja politika – što prije to bolje.

- Nadamo se da ćemo već idući tjedan imati neke konkretnije prijedloge mjera – dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:06