Amancio Ortega

Popularni modni brend zatvara dućane, ali za vlasnika nema straha - on ulaže u nekretnine

Sin radnika na željeznici i jedan od najbogatijih u Europi trenutno je 'težak' 58,5 milijardi dolara
Ilustracija, trgovina Zare
 Profimedia, Alamy

Popularni modni brend Zara teško se nosi s krizom. Njihovo poslovanje se između veljače i travnja srozalo za 44 posto, na 3,3 milijarde eura prihoda, a prošli su mjesec najavili i zatvaranje preko tisuću trgovina odjećom diljem svijeta.

Iako će gubitke krpati zatvaranjem poslovnica i otpuštanjem radnika, svijetla je točka da je vlasniku Amanciju Ortegi, inače jednom od najbogatijih ljudi u Europi, bogatstvo poraslo.

Iz tvrtke u kojoj je većinski vlasnik Inditex, koja osim Zare drži i brendove Bershka, Pull & Bear i Massimo Dutti, objavili su u utorak da je nekretninska imovina španjolskog milijardera skočila na 17,2 milijarde dolara. To je prvi put da kompanija objavljuje takve podatke.

Ortega (84) je, naime, zadnjih godina novce zarađene modnim biznisom usmjeravao u nekretnine. Tako je samo lani uložio 2,1 milijardu dolara u nekretnine, a u posljednjih nekoliko godine preko tri milijarde. Njegove investicije, između ostalog, uključuju poslovnu zgradu na Manhattanu Haughwout, najveći poslovni toranj u Miamiju, nekoliko zgrada s uredima u Seattleu, a lani je uložio i 75 milijuna dolara u hotel u Chicagu.

Vlasnik Zare, inače iz skromne obitelji, sin radnika na željeznici, prema podacima Bloomberga, trenutno vrijedi oko 58,5 milijardi dolara. Najveći dio njegovog ukupnog bogatstva dolazi iz većinskog udjela u Inditexu.

Osim u nekretnine, Ortega je također ulagao u energiju i telekomunikacije, pa je tako kupio pet posto udjela u španjolskoj energetskoj tvrtki Enagas prošle godine. U 2018. godini kupio je 9,99 posto udjela u multinacionalnoj kompaniji Telefonica SA za 378,8 milijuna eura.

Ortega je rekao da očekuje da će, kao većinski vlasnik, od Inditexa ove godine dobiti 646 milijuna eura dividende.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:02