Vrijeme za promjene

Popularni lanac propada: Subway zatvorio više od 900 lokala, napušta ga i direktorica

Odlazak direktorice je pravo vrijeme da se poslovanje u kompaniji promjeni na bolje
Priprema hrane u Subwayju
 Profimedia, Alamy

Jedan od najpopularnijih lanaca brze hrane u svijetu, Subway, trenutno se nalazi pred najvećim izazovom u povijesti poslovanja. Tijekom prošle godine morali su zatvoriti čak 909 poslovnica Americi, a kako piše Business Insider ove godine planiraju zatvoriti još 500 poslovnica.

U ovom teškom trenutku za kompaniju, vodstvo Subwaya odlučila je napustiti i glavna direktorica tvrtke Suzanne Greco koja je u Subwayu provela punih 45 godina. Greco je ujedno i sestra pokojnog suosnivača Subwaya Freda DeLuce te je jučer najavila da napušta svoju poziciju 30. lipnja, ali će ostati u Subwayu kao konzultantica.

Direktoricu u odlasku će privremeno zamijeniti Trevor Haynes, dosadašnji šef odjela poslovnog razvoj Subwaya. Iako je vijest o odlasku Suzanne Greco mnoge šokirala, mnogi od nositelja franšize zadovoljni su ovim potezom direktorice jer su se u već nekoliko navrata požalili na njezin rad te ju smatraju jednom od najodgovornijih osoba za loše poslovanje Subwaya.

„Mnogi nositelji franšize smatraju da je u sjedištu kompanije nedostajalo jakog vodstva te da menadžerski tim nije bio u stanju donijeti pravu odluku da 'okrene brod'", izjavio je jedan franšizant za Business Insider.

Nositelji Subway franšize smatraju da je odlazak direktorice pravo vrijeme da se poslovanje u kompaniji promjeni na bolje i već su dugo priželjkivali promjenu u vrhu kompanije.

Do najave odlaska s mjesta direktorice u Americi se zatvorilo više od jedne trećine poslovnica Subwaya, a nositelji franšiza bojali su se da će biti još zatvaranja, no nakon odlaska Suzanne Greco optimističnije gledaju na budućnost tvrtke.

Subway danas ima jednu poslovnicu u Zagrebu, a do prošle godine najavljivali su kako će ih otvoriti 22. Podsjetimo, Subway je u Hrvatsku stigao 2004. godine kada je otvorena prva poslovnica u Gajevoj ulici. Nedugo nakon toga otvorili su na još pet lokacija u Zagrebu, no nisu dugo potrajali. Njihova tada najpopularnija lokacije, ona u Gajevoj ulici, zatvorena je 2007., a posljednja Subway poslovnica u Hrvatskoj ugašena je 2009. te se nakon sedmogodišnje stanke lanac Subway ipak vratio u Hrvatsku, ali ne s tolikim brojem poslovnica na koliko su računali prošle godine kada je otvoren lokal u Arena centru u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:48