Dobra ideja

Ponuda američke savezne države Vermont: 10 tisuća dolara radniku koji se doseli

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.6.2018. u 10:18

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.6.2018. u 10:18

, Image: 49425234, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija, selo u Vermontu

Suočena s negativnim demografskim trendovima, američka savezna država Vermont spremna je svakom Amerikancu u radnom odnosu koji svoj posao obavlja na daljinu platiti 10 tisuća dolara da se iz neke od drugih saveznih država preseli u Vermont.

U spomenuti iznos uključeni su troškovi preseljenja, internet za novog stanovnika države, kao i pripadajući administrativni troškovi, dok sama nagrada Vermonta za preseljenje iznosi 5000 dolara.

- Smatramo da smo kao država dobro pozicionirani za one koji žele bolje organizirati svoj posao na daljinu – obrazložio je odluku administracije Vermonta Michael Schirling, čelnik lokalne Agencija za trgovinu i razvoj zajednice. Izrazio je očekivanje kako će ponuda, primjerice, motivirati na preseljenje obitelji čiji jedan član može raditi na daljinu, a drugi pronaći posao u Vermontu.

Na ovakav potez Vermont se odlučio nakon pojačanog starenja stanovništva i smanjenja broja onih koji plaćaju poreze. Sa 623 tisuće stanovnika Vermont je, uz Wyoming, američka savezna država s najmanjim brojem stanovnika i među šest država s najmanjim teritorijem.

S nagrađivanjem doseljenika Vermont će početi iduće godine koja će, prema riječima Michaela Schirlinga, biti testna kako bi se vidjeli efekti ove odluke.

Iako je guverner Vermonta Phil Scott potpisao pripadajući zakon o poticanju useljavanja s osnovnim kriterijima koje zainteresirani treba ispuniti kako bi dobio poticaj, očekuje se da Agencija za trgovinu i razvoj zajednice dodatno razradi uvjete za dobivanje poticaja. Vermont je spreman prihvatiti samo zaposlene u punom radnom vremenu za kompaniju čije je sjedište izvan Vermonta, koji posao obavljaju iz stambenog ili poslovnog prostora na daljinu.

Vlasti te savezne države nadaju se da bi program mogao motivirati one koji se trenutno školuju u Vermontu da nakon diplome ostanu u državi. Analizirajući ponudu Vermonta američkim radnicima, ugledna televizijska postaja CNN primjećuje kako se kompletno tržište rada u SAD-u otežano nosi s problemima zadržavanja postojećih i pronalaska novih radnika.

- Službeni podaci savezne administracije pokazuju kako je stanovništvo manje sklono selidbi nego prije. Kompanije pribjegavaju različitim rješenjima kako bi zadržali ili pronašli radnike, od povećanja plaća do sufinanciranja otplate studentskih kredita – navodi ugledni CNN, citirajući dužnosnicu Vermonta zaduženu za ekonomski razvoj Joan Goldstein koja najavljuje nove poteze kako bi se povećala porezna baza te američke savezne države.