Ročište u Rijeci

Ponovno odgođen stečaj 3. maja, nova odluka o sudbini riječkog škvera za mjesec dana

Predsjednik uprave je ustvrdio kako postoji politička volja da se u idućim tjednima pronađe model nastavka poslovanja
Radnik 3. maja na prosvjedu
 Matija Djanješić / Hanza Media

NOVO 11:40 Na Trgovačkom sudu u Rijeci donijeta je odluka o odgađanju stečaja 3. maja. Novo ročište zakazano je za 4. srpnja. Sutkinja Ljiljana Ugrin je donijela odluku o odgodu stečaja uvažavajući prijedlog predstavnika više sindikata i Edija Kučana, predsjednika uprave 3. maja, za odgodom stečaja, i to na osnovu izjave Kučana kako je u ponedjeljak bio na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, na kojem se raspravljalo o nastavku poslovanja 3. maja.

Kučan je pritom ustvrdio kako postoji politička volja da se u idućim tjednima pronađe model nastavka poslovanja 3. maja, te je sutkinja, iako su se neki vjerovnici protivili takvoj odluci tvrdeći da se time samo odgađa ono što je neumitno, donijela odluku o odgodi stečaja po šesti put. Trenutna blokada računa 148 milijuna kuna.

UOČI ROČIŠTA

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u 11 sati održat će se ročište na kojem će se odlučiti o otvaranju ili još jednoj odgodi stečaja u Brodogradilištu 3. maj. Darko Horvat, ministar gospodarstva je ustvrdio kako još nema nikakve informacije iz kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) o mogućnostima suradnje s riječkim brodogradilištem, dok je direktor Edi Kučan izvijestio radnike o sastancima s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i ministrom financija Zdravkom Marićem na kojima je bilo riječi o mogućnostima da država jamčenjem kreditnih linija omogući nastavak gradnje četiri broda u 3.maju.

Rijeka, 050619.
Zupanijski sud.
Ponovno odgodjena odluka o stecaju za 3. Maj.
Na fotografiji: Edi Kucan, direktor 3. Maj.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Edi Kučan

Ročište i odluka o tome hoće li 3. maj u stečaj dosad su već nekoliko puta odgađani. Podsjetimo, prvo stečajno ročište je bilo zakazano za 6. veljače, ali je odgođeno za 26. veljače, potom za 12. ožujka, zatim 28. ožujka, te za 17. travnja. Prema podacima Fine od sredine travnja, ukupan dug zbog kojega je blokiran račun 3. maja bio je 134,6 milijuna kuna, a od toga je dug za radničke plaće bio 24,8 milijuna kuna.

Ako nije dobila dodatni zahtjev od Vlade da još jednom odgodi ročište kako bi se pronašlo rješenje, sutkinji Ljiljani Ugrin neće preostati ništa drugo nego otvoriti stečaj nad riječkim škverom, nakon što je taj postupak pokrenut i u pulskom brodogradilištu i većini tvrtki unutar Uljanik grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:58