Oni bi više

Poljski ministar bijesan zbog novog proračuna EU: Možemo zaboraviti na brze pregovore!

Europska komisija predložila je rezanje proračunske stavke za kohezijske fondove
Jean Claude-Juncker i zgrada EK
 Profimedia, Alamy

Poljska je nezadovoljna s prijedlogom novog proračuna EU i prijeti kako bi mogla odgoditi konačni dogovor oko financiranja bloka ukoliko u njemu ostane plan po kojem bi Poljska primila gotovo 20 milijardi eura manje nego do sada, javlja Financial Times.

- S ovim novim proračunom, možemo zaboraviti na brze pregovore, rekao je poljski ministar razvoja Jerzy Kwiecinski.

Europska komisija predložila je rezanje proračunske stavke za kohezijske fondove, namijenjene slabije razvijenim članicama EU, za 10 posto. Do sada je ukupni iznos kohezijskih fondova bio 330 milijardi eura.

Prema najnovijem prijedlogu EK, Poljska će izgubiti još i više od prosjeka, jer bi novi proračun smanjio izdavanja za Poljsku za 19,5 milijardi eura, na ukupno 64,4 milijarde, što je rez od 23 posto.

Prema istom prijedlogu, Mađarska, Češka, Estonija i Litva izgubile bi 24 posto dosadašnjeg proračuna, što je maksimalni iznos smanjenja.

Zahvaljujući tim rezovima, Komisija bi zamrznula ili čak povećala financiranje južnijih država - Španjolska bi dobila 'povišicu' od 5 posto, za ukupno 34 milijarde eura, dok bi Italija dobila 6,4 posto više, ili ukupno 38,6 milijarde.

Najveću povišicu dobila bi Grčka, čija bi sredstva iz kohezijskih fondova narasla osam posto, na 19,2 milijarde eura.

Gubici za Višegradsku grupu

Ukupno bi Baltičke države i Višegradska grupa dobile čak 37 milijarde eura manje u sljedećem proračunskom razdoblju, dok bi Portugal, Španjolska, Italija, Grčka i Cipar dobili 3,7 milijardi više.

Poljski ministar Kwiecinski izjavio je kako bi Varšava još i mogla prihvatiti smanjenje od 10 posto zbog manjih uplata u proračun EU nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva, no da je novi prijedlog pretjeran i da stvara nepotrebne podjele.

Poljska je do sada bila najveći primatelj kohezijskih fondova, no njena je ekonomija znatno narasla proteklih godina, i do danas je već prestigla Grčku u BDP-u po stanovniku. Prema EU projekcijama, sljedeće godine će prestići i Portugal.

No, Kwiecinski je upozorio da je Poljska još uvijek jedna od najsiromašnijih država u EU prema prihodima po stanovniku i ukupnoj imovini stanovnika.

- Još uvijek smo peta najsiromašnija država u EU. Ako uzmete trošenje kohezijskih fondova po glavi stanovnika, sada smo broj sedam. Prema novom prijedlogu, bili bi broj 10... to je velika razlika. Naš država treba pomoć kako bi ojačala, a jačanje naših država je od koristi cijeloj EU, jer se ti fondovi vraćaju u drugom obliku. Jačaju cijelu Uniju, rekao je.

Komisija se nada dogovoriti novi proračun prije izbora za europski parlament u svibnju 2019. godine, no Kwiecinski sumnja da će se to postići na vrijeme.

- Možemo zaboraviti na zaključivanje pregovora prije proljeća sljedeće godine. Ovaj će prijedlog mnoge države propitkivati. Sad ćemo raditi na tehnikalijama ove nove financijske perspektive, a glavni elementi će se vjerojatno ostaviti za kraj, do druge polovice 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:19