Novi porez

Poljska uvodi izlazni porez za kompanije i građane koji prebacuju imovinu u inozemstvo

Porez od 19 posto ubirao bi se u slučaju preseljenja imovine u inozemstvo
Ilustracija, radnici u tvornici u Poljskoj
 Agnieszka Olek / Profimedia, Caia Image

Poljska planira od iduće godine uvesti "izlazni" porez kompanijama i bogatim građanima koji odluče prebaciti proizvodnju odnosno imovinu u inozemstvo, pokazuje prijedlog zakona ministarstva financija.

Porez od 19 posto ubirao bi se u slučaju preseljenja imovine u inozemstvo, čime država gubi pravo na prihode od oporezivanja njezine prodaje, odnosno u slučaju trajne selidbe u inozemstvo vlasnika dionica odnosno financijske imovine minimalne vrijednosti dvije milijarde zlota (468 tisuća eura), tumače u ministarstvu.

"Porez na nerealizirani prihod iznosi 19 posto porezne osnovice u slučaju utvrđene porezne vrijednosti imovine, odnosno tri posto porezne osnovice kada porezna vrijednost imovine nije utvrđena", navodi ministarstvo u nacrtu dokumenta poslanom Reutersu na uvid.

Cilj je tog poteza primjena direktive Europske unije o izbjegavanju porezne evazije i bolja naplata poreza, navode u ministarstvu.

Poljska namjerava zadržati proračunski manjak u idućoj godini na ovogodišnjih oko 28,5 milijardi zlota, u uvjetima očekivanog usporavanja gospodarskog rasta prema procjenama analitičara na 3,7 posto, s ovogodišnjih 4,8 posto, što bi značilo i manje proračunske prihode.

Poljski dnevnik Rzeczpospolita piše, pozivajući se na porezne stručnjake, da vlada time želi povećati prihode od poreza, podsjećajući da se navedena europska direktiva odnosi samo na kompanije, ne i na pojedince.

Pojedini protivnici planiranog poreza tvrde da bi ta mjera odvratila strance od osnivanja tvrtki u Poljskoj. Podsjećaju pritom na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iz svibnja da namjerava ukinuti 30 posto poreza koji trenutno naplaćuje poduzetnicima u slučaju prebacivanja imovine izvan Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:39