Uspješna godina

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar ostvarila još jednu rekordnu berbu maslina

Ubrano je čak 7.560 kilograma maslina, od čega su proizvedene 1.023 litre ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Berba maslina poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar
 Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar završila je ovogodišnju berbu maslina, urodom i količinom ulja znatno nadmašivši dosad rekordnu 2017. godinu. Usprkos kišnom razdoblju, tijekom listopada i studenog ubran je nikad obilniji urod CEMEX-ovih maslinika i prerađen u ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ubrano je čak 7.560 kilograma maslina, od čega su proizvedene 1.023 litre ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Time je uvjerljivo oboren dosadašnji rekord od 755 litara iz 2017. godine. Kao i svake godine, zadrugarima su pomagali članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, zaposlenici CEMEX-a te kolege iz kooperantskih tvrtki. Dodatnu pomoć dobili su i od učenika lokalnih eko škola s kojima CEMEX Hrvatska surađuje gotovo dvadeset godina. Pedesetak učenika solinskih OŠ don Lovre Katića i OŠ Vjekoslava Paraća, zajedno s ravnateljima i nastavnicima, družili su se sa zadrugarima u masliniku i uz puno zabave i smijeha dali svoj doprinos berbi.

Učenici dviju eko škola - sućuračke OŠ kneza Mislava i solinske OŠ kraljice Jelene – istovremeno su sudjelovati u sadnji novih maslina u okviru akcije pošumljavanja Kozjaka. Tijekom te akcije CEMEX-ov maslinik u rudniku Sv. Kajo obogaćen je s 50 novih trogodišnjih sadnica, a time je broj sadnica posađenih u krugu CEMEX-ovih tvornica i rudnika porastao na 2.300 stabala.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar
Berba maslina poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar

„Naši su nam maslinici velika obaveza. Sva ta stabla moramo održavati, rezati, dohranjivati, čuvati od bolesti, no kad dođe berba, sve se to isplati. Osim naših zaposlenika i kooperanata, u berbi nam pomažu i lokalni školarci, a krajnji je rezultat naše ekološko i jedinstveno, nagrađivano maslinovo ulje“, rekao je ovom prilikom Ante Grubišić, upravitelj zadruge Lintar.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2009. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak.

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar postali su prvi hrvatski proizvođač ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz rekultiviranog dijela rudnika, dobivši znak eko proizvoda. Lintar je i višestruki nositelj medalja za kvalitetu i pakovinu s manifestacija maslinara i uljara Noćnjak i Maslina.

Za svoj izuzetan doprinos u uzgoju nasada maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar nagrađena je Skupnom nagradom Grada Kaštela za izuzetan doprinos u uzgoju nasada maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:55