Currywurst

Pogledajte ovu neizrecivo ružnu kovanicu u čast berlinskog uličnog specijaliteta

Kovnica je, doduše, spojila dva njemačka favorita, novac i kobasice
Ilustracija
 Peter Cziborra / REUTERS

Kovnica u Berlinu, koja proizvodi 20 posto njemačkih kovanica eura, odlučila je obilježiti 70. godišnjicu poznatog njemačkog uličnog specijaliteta, kobasice s curry umakom, ali je mnoge pritom nasmijala dizajnom i bojama.

Kovnica je, doduše, spojila dva njemačka favorita, novac i kobasice, ali rezultat je „neizrecivo ružan“, zaključili su novinari portala Quartz. Problem je u boji kobasica, a kovanicu možete vidjeti OVDJE.

Namijenjena numizmatičarima i ljubiteljima berlinskog fast fooda (koji navodno jako voli i kancelarka Angela Merkel), ta se srebrna kovanica može nabaviti za 13 eura, a napravljeno je 2500 komada.

Godišnje se u Njemačkoj pojede oko 800 milijuna currywursta, što je podatak iz berlinskog muzeja tih kobasica. Njih je prva počela servirati poduzetna kućanica Herta Heuwer 1949. godine, izmiješavši svježe narezane paprike, mljevenu papriku, umak od rajčice i začinsku mješavinu curry, „izumila“ berlinski specijalitet.

Recept nije nikome otkrila i danas se njen originalni umak ne može nigdje naručiti, ali je poslužio kao inspiracija za mnoge druge ugostitelje te je postao berlinski gurmanski klasik kojeg ponegdje poslužuju i uz šampanjac, što sve zajedno stoji više od komemorativnog novčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:55