Anketa

Poduzetnici očekuju naglu gospodarsku recesiju i višegodišnji oporavak

Anketu su proveli konzultantska agencija EQUESTRIS i poslovni radio "poslovniFM", a provedena je elektronskim putem na uzorku od 200 poduzetnika
AD Plastik
 Neja Markicevic / CROPIX

Hrvatski BDP u 2020. past će više od 10 posto, a ekonomija ulazi u razdoblje nagle recesije i dugog oporavka koji će trajati znatno dulje od svjetskog, pokazala je anketa o očekivanjima poslovne zajednice "Business Executives’ Quarterly Outlook (BEQO)".

Anketu su proveli konzultantska agencija EQUESTRIS i poslovni radio "poslovniFM", a provedena je elektronskim putem na uzorku od 200 poduzetnika, vlasnika i direktora tvrtki, u razdoblju od 30. travnja do 6. svibnja. Među obuhvaćenim poduzetnicima 55 posto prvenstveno je usredotočeno na usluge, 23 posto na proizvodnju, a toliko je i onih koji se bave i proizvodnjom i uslugama. Obuhvaćeni su poduzetnici iz 18 djelatnosti.

Četvrtina poduzetnika očekuje pad BDP-a od 10 posto, dok ih 21 posto smatra da će biti veći od 30 posto. Čak 75 posto poduzetnika očekuje pad u turizmu veći od 30 posto. Uz to, 46 posto predviđa pad izvoza za 10 do 30 posto, dok ih 25 posto predviđa pad izvoza veći od 30 posto. Poduzetnici smatraju da će sve to dovesti do pada cijena nekretnina, industrijske proizvodnje, prosječne neto plaće, stranih ulaganja. Upozoravaju kako će rasti stopa nezaposlenosti i do 30 posto, te da se indeks korupcije može povećati 20 do 30 posto.

Oporavak hrvatske ekonomije dvostruko duži od svjetske

Promatrajući vrijeme oporavka, najveći broj poduzetnika, njih 61 posto, predviđa za hrvatsku ekonomiju "U-shaped model recesije", odnosno da će Hrvatska ući u razdoblje nagle recesije i dugog oporavka. Četvrtina poduzetnika smatra da će do oporavka proći najmanje tri godine, dok je trećina poduzetnika mišljenja da će biti dovoljne dvije godine.

Hrvatski su poduzetnici optimističniji kad je u pitanju oporavak svjetske ekonomije, koja će se, po njihovom promišljanju i stavu 69 posto ispitanika, oporaviti već za jednu do dvije godine. Kod 86 posto poduzetnika koronakriza je odmah, pokazalo je istraživanje, smanjila prihode, samo je pitanje u kojem postotku. Da ne bi izdržali dulje od šest mjeseci u slučaju pojave drugog vala koronavirusa, kaže 63 posto anketiranih. Poduzetnike zabrinjava i pad novougovorenih poslova – 74 posto kaže da će osjetit će taj pad.

Zanimljiv je podatak o troškovima poslovanja, a odgovori su grupirani gotovo u trećinama – 37 posto očekuje smanjenje, 31 posto da se neće promijeniti, a 35 posto smatra da će se povećati. Što se pak tiče zaposlenih, više od 60 posto poduzetnika zadržat će sadašnje zaposlenike, kod 9 posto poduzetnika se može očekivati i rast zapošljavanja, dok će kod više od 30 posto pasti broj zaposlenih, ali najviše za najmanji postotak – do 10 posto.

Rezultati pokazuju pad i kad je riječ o ulaganju – kod većine poslovanja pala su sponzorstva i donacije, ulaganje u marketing i oglašavanje te u postrojenja/opće kapitalne izdatke. Najviše tvrtki ulagalo je u digitalnu transformaciju. Taj podatak potvrđuje trend promjene online poslovanju, što je očito tijekom koronakrize.

Gotovo 40 posto poduzetnika nije zatražilo Vladine potpore. No 75 posto od poduzetnika koji su zatražili potpore kažu da su potpore u cijelosti i dobili, 18 posto djelomično, a tek sedam posto nije dobilo zatražene potpore. Poduzetnici su u najvećoj mjeri zadovoljni politikom Vlade za pomoć gospodarstvu – njih 14 posto u potpunosti, 35 posto djelomično, petina poduzetnika nije ni zadovoljna ni nezadovoljna, dok ih je po 16 posto donekle odnosno u potpunosti nezadovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:34