Kada će novi POS?

Podstanari na mukama: Cijene divljaju, a iz unajmljenih stanova izbacuju ih zbog turista

Zoran Ergović predlaže rješenje gorućeg problema za mnoge gradske obitelji
Ilustracija
 Ante Cizmic / HANZA MEDIA

Puno veća potražnja u odnosu na ponudu stanova u Splitu, dovela je do drastičnog rasta cijena stambenih kvadrata u Splitu, a to nikako nisu dobre vijesti za one koji planiraju kupiti nekretninu.

Pa ipak, kako ističu agenti za nekretnine, tražene cijene ipak su veće od ostvarenih, a to je i razlog zbog kojega se po oglasnicima, usprkos velikoj potražnji, neke nekretnine vrte već godinama. No, činjenica jest da je teško naći pristojan stan za razumljivu cijenu, a kako su i cijene najma zbog sveopće apartmanizacije skočile u nebo, podstanarima je sve teže. Zapravo, mnogima je jedina šansa da se skuće kupiti stan iz programa poticane stanogradnje jer je maksimalan iznos subvencioniranog kvadrata 1125,66 eura, što je neusporedivo manje od tržišne cijene, koja je barem duplo veća. No, posljednji su POS-ovi stanovi useljeni u travnju 2017. i od tada se nije napravilo ništa konkretno po pitanju daljnjeg zbrinjavanja ljudi s liste. Ima li POS budućnost u Splitu pitali smo za mišljenje i one koji su uspjeli realizirati svoj podstanarski san i kupiti stan po uvjetima poticane stanogradnje. Evo što kaže Zoran Ergović, predstavnik dijela stanara POS naselja na Kili, Slobodna Dalmacija

Jadni podstanari

– U Hrvatskoj je do sada kroz program POS-a izgrađeno 8035 stanova, od čega je sada u fazi gradnje i pripreme 1296. Na Split otpada 11 posto tog broja, odnosno 955 stanova: 384 na Brodarici i 571 stan na Kili. To nije dovoljno za Split kao grad u kojem je metar četvorni stana u prosjeku više od 2500 eura i među najskupljima u državi.

Podstanare se izbacuje na ulicu u tijeku turističke sezone, a naći podstanarski stan za obitelj ispod 400 eura nemoguća je misija – zasipa nas brojkama ovaj dobri poznavatelj POS-ove tematike.

Siti lažnih obećanja

Tvrdi kako je Splićanima dosta lažnih obećanja o budućem POS-u, programu POS najma koji je propao i politike oko pitanja koje mora biti najmanje političko.

– Ne vjerujem u obećanja realizacije POS-a u Korešnici i smatram kako je to samo dobra ideja, ako se realizira trebat će najmanje desetak godina. Splićani to ne mogu čekati jer kad bi se sutra krenulo u realizaciju gradnje POS-a potrebno je najmanje tri do četiri godine.

Nikola Vilić / Hanza Media
Zoran Ergović

Neslužbeno smo doznali kako je prošle godine propao POS program gradnje na lokaciji u blizini prodajnog centa Mall of Split na Mejašima. Navodno, postoji neki pravni problem koji se nije rješavao godinama, dok je APN bio spreman za otkup zemljišta još prošle godine i gradnju oko 300 stanova za prodaju i najam u poticanoj stanogradnji. Projektna dokumentacija i građevinska dozvola za ove stanove je odavno gotova, trebalo je unijeti manje modifikacije iste, dok je pristupna cesta i infrastruktura osigurana od strane Grada Splita. Ne znam tko je zakazao, ali ako se ovo nije realiziralo novac rezerviran u APN-u za kupnju zemljišta i gradnju stanova na ovoj lokaciji vraća se u državni proračun.

Kad se sredstva vrate, vjerojatno se u sljedećoj godini za isto ne mogu planirati i projekt stambenog zbrinjavanje 300 obitelji je upropašten nečijim neradom – kaže Ergović i zaključuje kako su u ovom slučaju odgovorni Grad Split i APN.

Naš sugovornik ne prihvaća tako čest izgovor da Grad nema zemljište na kojem bi se mogao realizirati novi POS.

Odmah kreniti u akciju

– Grad ima parcele na kojima se mogu graditi POS stanovi, svi ih gledamo svaki dan, ali od valova ne vidimo more. To su javna parkirališta i parking površine u vlasništvu Grada.

Korištenje velikih zemljišta koja služe samo za parkiranje je luksuz koji si Split ne može priuštiti. Tu treba iskopati nekoliko katova podzemnih garaža, sagraditi više velikih zgrada za stanove s garažama i poslovnim prostorima. Najbolje je što taj projekt ne bi financirao Grad Split već država preko APN-a kao državne agencije – predlaže Ergović. Kaže i kako u Dubrovniku, Koprivnici, Varaždinu i Rijeci postoje županijske ustanove koje su dio APN agencije, koje se u tim gradovima bave samo pitanjima stanogradnje, a Split ih, nažalost, nema.

– Pred navalom turizma, pretvaranja stanova u apartmane, pogodovanje lobijima, neradom, nezainteresiranošću odgovornih za gradnju stanova svojim mlađim i starijim sugrađanima ne piše se svjetla budućnost grada pod Marjanom.

Zato i ovim putem treba poručiti nadležnima u Splitu i Zagrebu, počnite odmah raditi na poticanoj stanogradnji u Splitu, i za kupnju i za najam stanova, ali ne dogodine, nego sada i odmah – jasan je predstavnik stanara POS-a na Kili.

'Mi na Kili smo zadovoljni, ali što je s drugima?'

– Najbolje demografske mjere države su gradnja stanova za mlade obitelji i zadržavanje stručnjaka iz raznih područja u državi. Ako Grad Split nema volje i ne smogne snage da se odupre lobijima koji upropaštavaju lokacije za koješta ili pogoduju gradnji stanova oko 3000 eura za četvorni metar, onda ovaj grad nema budućnosti – tvrdi Zoran Ergović.

Navodi kako gradonačelnik Splita ima vizije za razvoj infrastrukture grada, ali potrebno je napraviti nešto izravno za bolji svakodnevni život građana pojedinca, posebno u stanogradnji POS stanova za kupnju i najam.

– Primjer dobrog razvoja grada je upravo naš zadnji POS na Kili. Izgrađen je 571 stan s podzemnim garažama i spremama. Kreće gradnja odgovarajuće pristupne ceste, što je do sada bio najveći problem.

U kvartu ima većih i manjih trgovina, ljekarna i ugostiteljskih objekata. Gradi se ambulanta, ljekarna, knjižnica i prostorije gradskog kotara. Izgleda kako je Grad Split konačno riješio pitanje vrtića, koji bi se trebao otvoriti ove godine u obližnjoj zgradi koja je još u izgradnji. Ostaje pitanje škole i drugih sadržaja, ali idemo korak po korak.

Dakle, mi smo svoje pitanje stana riješili, ali mnoge i ne samo mlađe generacije nisu – tvrdi Zoran Ergović.

Odete li u penziju kao podstanar, postajete beskućnik

Ako imate više od 50 godina, možete podići stambeni kredit najviše na 20-25 godina. Za stan oko 70 kvadrata, rata bi bila oko 3000 kuna, a za to je potrebna plaća viša od 7000 kuna, i to sve u najidealnijim uvjetima iz POS-ova kreditiranja. Pitam vas tko to ima u Splitu plaću višu od 7000 kuna, a još nije realizirao kredit ili nema svoj stan.

Ako doživite mirovinu kao podstanar, a stan u Splitu više ne možete plaćati iz mirovine, onda postajete beskućnik, jasan je Zoran Ergović, uz zaključak kako o "starijim generacijama" nitko ne vodi računa i osuđeni su na najveću bijedu u najljepšem gradu na svitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:27